PFF: Predstavljena ekipa filma "Bit ćemo prvaci svijeta"

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

- Ovo je neki moj Amarcord, ali i svjedočanstvo o vremenu punom ideala, snage i emocija, kada su mladi ljudi imali šansu da stvarno postanu najbolji; da budu prvaci svijeta. To moramo omogućiti i današnjim klincima. U usporedbi s onim, ovo je vrijeme puno surovije. Danas mladi kao da žele pobjeći od života, a tada se život živio, rekao je u četvrtak novinarima na Giardinima Darko Bajić, redatelj jučer prikazanog filma "Bit ćemo prvaci svijeta", priče u čijem je središtu finalna utakmica na Svjetskom prvenstvu u košarci u Ljubljani 1970. u kojoj je Jugoslavija pobjedom protiv Sjedinjenih Američkih Država osvojila zlato.

O snazi tadašnje jugoslavenske košarke, Bajić je kazao da su današnja europska prvenstva kao ondašnja prvenstva Jugoslavije, istaknuvši da je tada stvorena jaka škola, sistem, pa tako danas u čak 56 zemalja svijeta djeluju treneri s ovih prostora. Izrazio je uvjerenje da će ta škola biti zaslužna što će uskoro ponovno neka od reprezentacija s ovih prostora biti prvak svijeta. Glumac Marko Janketić (u filmu igra kultnog trenera Aleksandra Nikolića) kazao da je ta generacija bila silno nadarena i fanatično posvećena. "Što bi rekao Michael Jordan: 'Ne opraštam samo odustajanje, sve ostalo opraštam', dodao je Janketić.

Strahinja Blažić glumi u filmu Nebojšu Popovića. Kolikogod se detaljno pripremao za tu ulogu čitajući literaturu i arhivsku građu, "kad dođe snimanje, ostane vaše viđenje te uloge". Glumac Aleksandra Radojičić (u filmu Bora Stanković) kazao je da je u ulogu unio vlastiti pečat, jer bi u suprotnom to bilo puko dokumentarno prepričavanje. Slovenski koproducent Aleš Pavlin kazao je da je slovenska premijera filma bila upravo u ljubljanskoj hali Tivoli, mitskom mjestu gdje je 1970. osvojeno zlato, a uoči projekcije horok je prema košu uputio živuća košarkaška legenda, danas 78. godišnji Ivo Daneu.

Krešimir Petar Ćosić: 'Nikako da se oporavimo nakon odlaska mog oca i Dražena Petrovića'

Krešimir Petar Ćosić, sin velikana svjetske košarke Kreše Čosića, igra u filmu svog oca. Kada je Krešo Ćosić preminuo u 47. godini 25. svibnja 1995. njegovu su sinu bile samo dvije i pol godine.

U pripremi za ulogu puno se oslanjao na ono što su mu o ocu i njegovim manirima govorili očevi prijatelji, suradnici i suigrači, no, kaže, pokušao je ostati što više sličan sebi.

- Oduvijek smo kao narod bili nadareni za košarku. Kad je Michael Jordan bio u Splitu, začudio se kako to da u tako malom mjestu nastaju tako veliki svjetski igrači.

Nažalost, kad da smo izgubili nadu i nikako da se oporavimo nakon odlaska mog oca i Dražena Petrovića. No, ovaj film daje nadu i motivira, kazao je Ćosić mlađi. (Z.ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter