PFF: Otvoren natjecaj za Nacionalni program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Više je razloga da usprkos restrikciji i krizi ovog ljeta na 58. festivalu igranog filma u Puli ocekujemo bogat i sadržajan program, a vec je sada predsjednik Ivo Josipovic dao pristanak na svoje pokroviteljstvo i ocekujemo ga tijekom festivala. Takoder, upravo je upucen javni poziv za prijave za Nacionalni program dugometražnog igranog filma za Glavnu sekciju, Sekciju manjinskih koprodukcija, kao i za program Filmovi u nastanku i Kratki igrani film 58. festivala, a otvoren je do 1. svibnja", istaknula je na konferenciji za novinare Zdenka Viškovic Vukic, ravnateljica Pula Film Festivala.

Posebno je naglasila da se vec naveliko radi na pripremi 58. Pule te da su im usprkos recesiji mnogi sponzori ostali vjerni, što samo pokazuje koliko se isplatio trud uložen u organizaciju festivala, ali i funkcioniranja samog kina Valli kao neizostavnog logistickog punkta i sadržaja koji Puli daje filmski ritam.

Tanja Milicic, producentica festivala i voditeljica kina Valli, to je ilustrirala brojkama iz protekle godine kada su na 1.211 projekcija prikazana 272 filma raznih žanrova, a vidjelo ih je cak 70.015 gledatelja s više od 60 tisuca prodanih ulaznica.

Posebno raduje što deset posto te publike cine najmladi, kao i sve veci broj volontera koji žele raditi u kinu i oko filmova, odnosno velik je interes za edukaciju u programu ABCD.

I ove ce godine program 58. festivala zapoceti 9. srpnja na Kaštelu i kinu Valli s medunarodnim programom za koji je umjetnicki ravnatelj Zlatko Vidackovic vec odabrao nekoliko filmova s ovogodišnjeg Berlina: pobjednicki iranski film "Nader i Simin se rastaju" Jodaeiyja Nadara az Simina (izmedu ostalog je nagraden srebrnim medvjedima za sve muške i ženske uloge), "Žrtvu" Chena Kaigea (poznatog po filmu "Zbogom moja konkumbino"), a u Areni ce biti prikazan takoder film iz Berlina "Koriolan" debitantski režiserski rad glumca Ralpha Finnesa (jednom se vec poklonio u Areni pred publikom).

Film je sniman u Srbiji u tijeku demonstracija, što je poslužilo kao kulisa nekadašnjeg Rima, a uz Gerarda Butlera i Briana Coxa igra Vanessa Redgrave pa možemo ocekivati da cemo i nju ponovo vidjeti u Areni.

Nacionalni program dugometražnih igranih filmova predvida filmove duže od 70 minuta na 35-milimetarskoj traci ili u HD rezoluciji, filmove u kojima je hrvatska produkcija ili sudjelovanje umjetnika vece od 50 posto, kao i one s potporom HAVC-a (za Glavnu sekciju).

Medunarodne koprodukcije u kojima sudjeluju hrvatski autori prijavljuju se u manjinsku sekciju, a program Filmovi u nastajanju predvida one za koje se planira da ce biti spremni za 59. festival, 2012. godine. U program kratkog igranog filma mogu se prijaviti hrvatski kratkometražni igrani filmovi kraci od 30 minuta.


Podijeli: Facebook Twiter