PFF: Na 15 lokacija 86 filmova, koncerti i izložbe

Suzana Požgaj, Gordana Restović, Tanja Miličić, Igor Krajcar, Valter Šarić i Sanela Omanović
Suzana Požgaj, Gordana Restović, Tanja Miličić, Igor Krajcar, Valter Šarić i Sanela Omanović

U pulskom kinu Valli na konferenciji za novinare prvi put se pred domaćom javnošću predstavila nova ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović sa suradnicima te najavila sav dodatni program 61. pulskog filmskog festivala. Posebno je istaknuto da će se ove godine zbivanja dešavati na čak 15 pozornica, a novi program Pula PRO, namijenjen profesionalnim djelatnicima i medijima, donosi predavanja poznatih svjetskih filmskih stručnjaka za produkciju, distribuciju i marketing.

Prvi gost i predavač je Nik Powell, ravnatelj londonske Nacionalne škole za film i televiziju, dobitnik Oscara za produkciju filma "Plačljiva igra" Nila Jordana (1992.).

Najavljuju se još Charles McDonald, jedan od vodećih stručnjaka za odnose s javnošću koji je zastupao Almodovara, Leigha, Loacha, Coppolu, Wendersa…; Ray Gillon, stručnjak za filmski zvuk; John Durie poznat kao čarobnjak filmskog marketinga koji iza sebe ima više od 650 filmova te niz plakata i najava. Kako je najavila članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić, ovaj program se odvija u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja te Hrvatskim kaskaderskim društvom.

Ravnateljica Gordana Restović najavljuje bogat glazbeni program pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke, deset koncerata od kojih je prvi odmah nakon vatrometa u Areni, a na programu su: Puhački orkestar grada Pule, DJ-i, Gustafi, Cinkuši, Blagdan band, Neno Belan, Vlatko Stefanovski & Vasko Atanasovski Quartet. Također, nove su i projekcije u Svetim srcima, popularna Pulica u INK-u (besplatan ulaz), a međunarodni program na Kaštelu naplaćivat će se po 10 kuna za oba filma.

Očekuje se više od 300 domaćih i stranih gostiju, a na programu je i niz izložbi. Tu je tradicionalna izložba Cinemaniac u Multimedijalnom centru Luka kustosice Branke Benčić, izložba u Makini na temu filmskog fotografa, u Srpskom kulturnom centru bit će postavljeni plakati Predraga Spasojevića Dobrog duha festivala, a u kinu Valli karikature Nedjeljka Dragića.

- Također se uvode i aplikacije na mobilnim uređajima s programom festivala i rasporedom filmova po danima, što je važno i zbog činjenice da ga čini 55 dugometražnih igranih i 31 kratki film, naglasila je Restović.

Programi Dizalica i Pulska kinoteka, kroz čiju će nas povijest provesti Rajko Grlić svojim izborom, također su novine, i to prije svega namijenjene mladima. Predviđena su i tri okrugla stola od kojih se posebno najavljuje onaj na temu budućnosti filmskih festivala u Hrvatskoj, jer se njihov broj toliko povećao da mnoge stvari dolaze u pitanje i gube smisao. (Napisao i snimio M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter