PFF: Možemo li se nadati svjetski poznatoj zvijezdi?

Plaćenici
Plaćenici

Baš nekako u duhu euroazijskih previranja na granici Ukrajine i Rusije gdje caruje oklopna prijetnja, plaćena vojska i balvan pobunjenici, u Cannesu se nedavno dogodilo nešto do jučer gotovo nezamislivo - na rivu je do crvenog tepiha ekipu filmskih "Plaćenika" dovezao oklopni transporter.

Prva asocijacija sigurno je bila: film ide ukorak s vremenom, ili s velikog ekrana rat se prelio na ulice. Naravno, riječ je o dobro smišljenom marketingu kako najnoviji hollywoodski hit "Plaćenici" (The Expendables) predstaviti javnosti i onda na kinoblagajnama pobrati vrhnje.

Jer, kako bi rekao najmišićaviji od svih njih i naš susjed iz Austrije i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger: The boys are back! A okupio ih je Sylvester Stallone u još jednoj svojoj snagatorskoj filmskoj priči o "rashodovanim" plaćenicima u čijim mišićima još uvijek ima dinamita, pa su se onda polako pridruživali ovoj izvedbi i Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham, Antonio Banderas, Wesley Snipes i Dolph Lundgren, a i prije i Bruce Willis, Van Damme, Chuck Norris i još neki.

Time je ne samo dokinuto ono sveto geslo Hollywooda iz njegovih najvremena - jedan film za jednu zvijezdu, mušku i žensku u jednoj priči kao zaštitni znak studija.

Kad se radi o akcijskom žanru kojim se nastoji povratiti gledatelje u kinodvorane, nakon što se iscrpio rudnih bezveznih bajkovitih gospodara prstenova i Pottera, ova sila glumaca na jednom mjestu, i k tome još u Cannesu, najimpresivnija je lista velikih zvijezda u jednom filmu.

Jer, treba imati na umu da je svako od njih u sličnim akcijskim pustolovinama, od Conana, Rockyja, Indiane Jonesa, Profesionalca, McClanea, do Osvetnika i najbržeg vozača samo u jednom filmu zarađivao kao ova cijela ekipa na okupu trećeg dijela "Plaćenika".

Na ovaj mali podsjetnik ponukala me znatiželja hoćemo li ove godine konačno u Puli doživjeti da nam se kao gost ukaže jedna od velikih svjetskih zvijezda u Areni?

Ne mora doći na tenku ili oklopnjaku, može na jahti a da ga, recimo, s Brijuna do Riječkog gata ispod Arene doprate dva helikoptera. Bilo bi suvišno tražiti da se iz helikoptera žicom spusti direktno na pozornicu u Arenu, premda se filmskim trikom i uz pomoć kaskadera to može lako učiniti. Čim ovo zamišljam tako uvjerljivo pretpostavljate da ciljam na nekog konkretnog.

Naravno, Arnold Schwarzenegger bi bio najidealniji jer od rodnog mu mjestašca Thal  kod Linza do Pule je koji par sati vožnje, a sjećam se da je prije točno deset godina, na 51. Puli tada predsjednik žirija Branko Lustig (u kojemu sam i sam bio članom) s Arnoldom Schwarzeneggerom razgovarao s terase Valsabbiona i da se njegov glas čuo bar do prvih okolnih stolova.

Lustig ga je tada onako prijateljski pozvao u Pulu, na što je mišićavi glumac i guverner na godišnjem odmoru u rodnoj Austriji odgovorio da bi rado da je prije znao. Budimo realni i tražimo nemoguće i pozovimo ove godine Schwarzeneggera, pa ako želi neka pozove i svoje kompiće iz Cannesa - Brijuni su im na raspolaganju. (M. ĆURIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter