PFF: Dodijeljene Zlatne Arene


Svečanom dodjelom nagrada "Zlatna Arena" večeras je u pulskoj Areni završen 60. festival igranog filma u Puli koji je ove godine titulu najdugovječnijeg i najposjećenijeg hrvatskog filmskog festivala opravdao s rekordna 24 filmska naslova u nacionalnom programu. Od toga je 14 filmova prikazano u glavnoj selekciji, a još deset kao koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom.

Pobjednik 60. festivala igranog filma u Puli je film "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića koji je osvojio čak sedam Zlatnih Arena. Osvojio je Veliku zlatnu Arenu za najbolji film, a Zlatne Arene su dodijeljene Bobi Jelčiću za režiju i scenarij, Bogdanu Dikliću za najbolju glavnu mušku ulogu, Nadi Đurevskoj za najbolju glavnu žensku ulogu, Mariju Iveziću za scenografiju i Erolu Zupčeviću za kameru.

Drugi najveći dobitnik 60. Pule je film "Šuti" redatelja Lukasa Nole koji je osvojio pet Zlatnih Arena, a dodijeljene su Dubravki Premar za ton, Julijani Vušković za masku, Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću za glazbu, Slavenu Zečeviću za montažu te Lani Barić za najbolju sporednu žensku ulogu.

Tihana Lazović osvojila je nagradu Breza za najboljeg debitanta za ulogu Bebe u filmu "Šuti". Nagradu publike, Zlatna vrata Pule s ocjenom 4,79 osvojio je film "Kauboji" redatelja debitanta Tomislava Mršića.

Od ostalih filmova koji su u sklopu glavne sekcije Nacionalnog programa (njih sveukupno rekordnih 14) osvojili Zlatne Arene tu su još samo "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića kojemu je pripala nagrada za najbolju kostimografiju, a dobila ju je Emina Kušan, te "Svećenikova djeca" koja su osvojila nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu koja pripada Nikši Butijeru.

O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud u sastavu: Petar Krelja, redatelj i scenarist (predsjednik), Stanislav Babić, producent Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije i Damir Čučić, redatelj i montažer.

Što se tiče Zlatnih Arena za film "Obrana i zaštita", članovi žirija su ih komentirali ovako: "Film Bobe Jelčića odlikuju brojne vrline, odličan scenarij, nadahnuta režija, funkcionalna kamera i sve od reda odlični glumci. Minimalističkim pristupom, gotovo pa dokumentarno, redatelj nas vodi kroz suptilno ispripovijedanu intimnu priču koja zadire u delikatne međuljudske odnose. Scenarij je na autentičan i slojevit način obradio temu poratne zbilje i kroz oportunizam glavnog lika pokazao što je pravi razlog podijeljenog grada".

Što se tiče rada Bogdana Diklića žiri kaže da je "krajnje minimalističkim glumačkim sredstvima odigrao čovjeka nemoćnog pomiriti vlastita proturječja", dok je za glumu Nade Đurevske ustvrdio da je "škrtim glumačkim sredstvima i raskošnom dramskom snagom odigrala arhetipski lik mostarske Antigone."

U sekciji manjinskih koprodukcija Nacionalnog programa natjecalo se deset filmova, a žiri je dodijelio tri Zlatne Arene filmu "Krugovi" Srdana Golubovića. Zlatna Arena za najbolju ovogodišnju manjinsku koprodukciju dodijeljena je producentici Jeleni Mitrović, uz obrazloženje da su "Krugovi" "moćan filmu o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podsjeća da herojstvo ima vrijednost i da žrtva nije uzaludna."

Srdan Golubović je dobio Zlatnu Arenu za režiju jer "vješto vodi film koji ima više razina priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova", dok je Leon Lučev dobio Zlatnu Arenu za najbolju mušku ulogu jer u ulozi Harisa oživio lik "mekog i toplog obiteljskog čovjeka iza kojeg se skriva čvrst karakter koji nas je uvjerio kako je dobrota svevremena."

O Zlatnim Arenama za filmove iz Međunarodnog programa odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Neda Arnerić (predsjednica), redatelj Pjer Žalica, redatelj i scenarist Igor Šterk. Zlatna Arena za najbolji film pripala je drami "Jackie" redateljice Antoinette Beumer. Zlatnu Arenu za najbolje glumačko ostvarenje osvojila je Jirina Bohdalova u filmu "Zlatne godine" redatelja Jirija Stracha, dok je Zlatnu Arenu za najboljeg redatelja osvojio je Bernardo Bertolucci za režiju filma "Io e te". (B. VINCEK, H, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter