Pevecovi radnici u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon neuspjelog pokušaja mirenja s Upravom Peveca i neisplacenih placa za rujan i listopad zaposlenici svih Pevecovih centra, pa tako i 80-ak djelatnika pulskog centra od srijede su u štrajku. Ispred pulskog centra zatekli smo desetak radnika koji su "odradili" prvu od tri štrajkaške smjene. Iako su radnici najavili da ce centar simbolicki biti otvoren od 13 do 15 sati, to im je zabranila uprava, naredivši im da centar napuste nakon 21 sat. No u trenutku našeg dolaska radnici su vec najavili da ce u centru probdjeti noc te da nece poštivati odluku uprave o napuštanju trgovine.

Povjerenica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Nataša Zadkovic rekla je da radnici nece odustati dok god ne dobiju zaradenu placu, a uskoro bi na naplatu trebala sjesti i placa za studeni. Zadkovic je rekla da je slamku spasa radnicima pružio Grad Pula koji je odmah reagirao na njihove zahtjeve pružanjem pomoci za desetak najugroženijih obitelji kojima je placa u centru jedini izvor prohoda.

- Grad se na naš zahtjev odmah odazvao, a obecano je da ce najugroženijim obiteljima biti isplacena jednokratna pomoc u iznosu od 800 kuna. Osim toga, Grad je obecao pokriti troškove neplacene najamnine i režija onim radnicima koji se zbog neisplacenih prihoda nalaze u dugovima i samo cekaju kada ce im biti iskopcana struja i voda ili kada ce završiti na ulici, rekla je Zadkovic. Iako je pomoc zatražena i putem Županije dosad još nisu dobili nikakav odgovor.

Želeci provjeriti informaciju hoce li Grad doista pokriti zaostale troškove najamnine i režija te ugroženim obiteljima isplatiti 800 kuna, pitali smo pulskog gradonacelnika Borisa Miletica koji je tom informacijom ostao zatecen, rekavši da mu je to prvi glas i da je ocito došlo do nesporazuma. Naime, Miletic veli da ga je sindikat pozvao da im se pridruži u štrajku, no nije mogao doci jer bio u Saboru. Naglasio je da sindikat u svojim zahtjevima uopce nije istaknuo što konkretno traži, a u zahtjevu su tražili samo pomoc kome da se obrate. Miletic je rekao da Grad zaposlenicima može ponuditi pomoc u sladu sa svojim socijalnim programom no da obecanja o placanju stanarine i režija nisu dali.

To je potvrdio i voditelj kabineta gradonacelnika Bernard Zenzerovic koji je na naš upit kontaktirao Odjel za socijalnu skrb kako bi doznao što je zapravo dogovoreno sa sindikatom. Zenzerovic veli da su socijalne radnice predstavnicima sindikata pojasnile sve mogucnosti koje u sklopu gradskog socijalnog programa i Odluke o socijalnoj skrbi mogu imati, ukoliko zadovolje tražene kriterije.


Podijeli: Facebook Twiter