Peugeot RCZ - zavodnik lavljeg srca

Efektno 'šminkanje' – peugeot RCZ
Efektno 'šminkanje' – peugeot RCZ

Peugeot je svoj popularni sportski kupe RCZ odnedavno učinio još modernijim i privlačnijim. Jasno, i on slijedi dizajnerski stil promoviran modelom 208.

Automobil karakteriziraju potpuno nova sportska prednja maska, moćan stražnji kraj i senzualne linije krova s dva karakteristična izbočenja. Nova rešetka je naglašena nižim usisom zraka koji se proteže između prednjih svjetala karakterističnog izgleda. Prednja svjetla sastoje se od šest LED dioda, složenih u obliku kandži.

Unutrašnjost u potpunosti slijedi dizajn vanjštine. Sportsku poziciju sjedenja upotpunjava moderna središnja konzola presvučena materijalom mekane teksture te instrument ploča kao moderna interpretacija klasičnih analognih instrumenata. Vrhunsku udobnost putnika jamče zvučno izolirani vjetrobran, moderni audio sustav s Arkamys zvučnim procesorom, satelitska navigacija, automatski brisači ili dvozonski digitalni klima uređaj. Pored ugode, tu je i briga o sigurnosti - serijski ugrađen ESP i ABS sustav, kao i pomoći pri kretanju na uzbrdici. RCZ karakterizira i svakodnevna praktičnost. Na raspolaganju je za jedan kupe impresivne 384 litre zapremine prtljažnika.

Dvolitreni HDi dizelski motor s čak 163 KS pruža visoke performanse uz potrošnju od svega 5.3 l/100 km. Za ljubitelje benzinskim motora tu je 1.6 THP, turbo benzinac sa 156 ili čak 200 KS, koji uz malu potrošnju nude visoku elastičnost i odlična ubrzanja. Svi motori upareni su s novim 6 brzinskim mjenjačima kratkog hoda i optimiziranih prijenosnih omjera.

Najjača izvedba, opremljena benzinskim 1.6 THP motorom s 200 KS, ima i poseban ovjes i ESP sustav kojig je moguće u potpunosti isključiti, čime udovoljava i istančanim prohtjevima zahtjevnijih vozača. Sportski ugođaj upotpunjen je s posebnim ispušnim sustavom koji pojačava karakteristično sportsku ispušnu notu na višim okretajima.

RCZ nudi i razne varijante personalizacije, dok mu cijene startaju od 204.100 kuna. Prodaja je ovih dana počela u svim Peugeotovim salonima širom Hrvatske. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter