Petstotinjak sirijskih izbjeglica stiglo u Italiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo petsto imigranata, uglavnom sirijskog podrijetla, među kojima su bile brojne žene i djeca, spašeno je i iskrcano na talijansku obalu u posljednja 24 sata, objavili su u subotu talijanski službeni izvori.

Prva skupina od 170 osoba koje su tvrdile da dolaze iz Sirije spašena je u petak navečer kada se njihovo plovilo počelo puniti vodom, pedesetak kilometara daleko od Kalabrije, na jugu Italije. Imigranti su prebačeni brodom talijanske pomorske straže i odvedeni u Roccellu Ionicu.

Druga skupina od oko 320 imigranata, uglavnom Sirijaca ali i nekoliko Egipćana, spašena je tijekom noći, oko 120 kilometara od sicilijske obale. Broj Sirijaca koji se pokušavaju domoći Italije brodovima iznimno se povećao, priopćilo je u petak Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards kazao je da je 3.300 Sirijaca, uglavnom obitelji, stiglo putem mora u posljednjih 40 dana. Od početka godine UNHCR procjenjuje njihov broj na 4.600, a prošle godine bilo ih je samo 369. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter