Petstotinjak maškara na 17. umaškom karnevalu


Što sve mogu složni, kreativni i marljivi ljudi dobre volje, pokazalo je na današnjem 17. umaškom karnevalu oko petsto maškara s Bujštine i iz Trsta. Šareni defile gradskim ulicama bio je nešto manji nego prošlih godina, ali ga nije spriječila uporna kiša koja je u tri navrata dobro smočila i sudionike i publiku.

Najveselije je na kraju bilo stotinjak članova udruge za stare i mlade Novigrad - Dajla, koji su u svojoj 15. godini djelovanja osvojili prvu nagradu i tri tisuće kuna.

- Nismo tu radi šoldi i nagrada! Jednostavno se volimo družiti na takav način. Ali Umagežima iskreno hvala za ovu pobjedu!, rekao je glasnogovornik maškarane grupe "Krasna zemljo - Istro mila" Nino Jakovček, alias Daniel Makin, u boksericama, jaketi i s mižolom malvazije u rukama.

Neposredno prije toga održao je borbeni govor zaključujući da su "Novigrad i Dajla u ovo krizno vrime prvi imali muda odcijepiti se od Hrvatske". Učinili su to uz pomoć Velog Jože, visokog čak 4,4 metra, koji je ogromnom rukom zatvorio ulaz u tunel Učku. Njihova su alegorijska kola duga 17 i široka 2,7 metara. Uključuju još i rijeku Mirnu i istrijanskog prča, a za njihovu im je konstrukciju trebalo 700 metalnih šipki, 250 metara mreže i stotine sati rada. Svoju će pobjedu i okruglu godišnjicu postojanja članovi udruge proslaviti sutra u 19 sati prigodnom izložbom fotografija i feštom u hali bivše trikotaže u Novigradu.

Drugo mjesto i dvije tisuće kuna su odlukom ocjenjivačkog povjerenstva zaslužili članovi Zajednice Talijana iz Savudrije s bajkovitim prikazom Bliskog istoka. U njihovoj je grupi i najstariji sudionik defilea, 87-godišnji Nino Antonio Codiglia. Egzotičnom "Riju de Buie" iz bujske Zajednice Talijana pripalo je treće mjesto i  tisuću kuna. Pohvale idu i svim drugim grupama - umaškim mažoretkinjama i puhačkom orkestru "Naša sloga" iz Babići, koji su bili izvan konkurencije. Zatim udruzi maškara iz Petrovije, koja je u Umag dovela svjetsko prvenstvo iz Brazila, pravoj umaškoj grupi s gej paradom i crvenim ružama iz Trsta.

Dodjelu nagrada, predvođenu meštrom karnevala Giulijom Codigliom, vedrom su glazbom začinili grupe Birikini te Tu i tamo - koji su došli u pratnji pobjednika. (K. FLEGAR, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter