Petrovija: Više od 700 maski obradovalo posjetitelje

Maškarani Masterchef Zajednice Talijana Savudrija
Maškarani Masterchef Zajednice Talijana Savudrija

U subotu se u Petroviji održala internacionalna povorka veselih skupina i alegorijskih kola. Živopisne maškare su svojom  maštovitošću obradovale posjetitelje i mještane.

Na povorci koja je trajala gotovo dva sata prodefiliralo je  više od 700 maski uz pratnju mnogobrojne publike, koja ih je s veseljem pratila. Povorku su predvodili gosti iz Italije, grupa ''Selvaggi'' iz Muggie, dok su na čelu bile umaške mažoretkinje uz pratnju puhačkog orkestra ''Naša sloga'' iz Babića.

Alegorijska kola

Meštar Giulio je uz svoja dva vjerna pomagača, dvorske lude, vodio i nadgledao zabavni program. Skupine iz Dajle, Savudrije, Petrovije i Buja su uz originalne maske, zanimljiva i posebno zahtjevna alegorijska kola publici priredile i male predstave. Posjetitelji su tako mogli uživati u majstorijama ekipe iz Masterchefa(škifa), zaplesati s Nizozemcima ili revolucionarnim Kubancima, odigrati partiju briškule i trešete, ili se pak prisjetiti škole iz svih bivših, a i onih budućih sistema.

Proslava se nastavila u karnevalskom šatoru uz zabavu i ples za koji se pobrinuo ''Tu i tamo bend''. Nije nedostajalo ni kuhanog vina, čaja, fritula i kroštula koji su okrijepili maškare i posjetitelje.

Ove je godine nagrađivanje maškara bilo malo drugačije.

Za najzabavniju grupu nagrađene su maškare iz Dajle, najveselija je grupa bila iz Petrovije, najrasplesanija ''La compania del carnevale'' iz Buja, dok je titula najkreativnije grupe pripala Zajednici Talijana iz Buja.

Pohvaljeni najorigninalniji

Najotkačenijom grupom proglašena je maskirana skupina ''Umag i okolica'', najmuzikalnijom ''Naša sloga'' Babići, najsimpatičnije su bile umaške mažoretkinje, najstrašnija grupa iz Krasice, a pohvalu za najoriginalniju grupu dobile su maškare iz Savudrije.

- Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom mještana Petrovije i uloženim trudom u organizaciju i uređenje mjesta. Njihova pomoć i logistika, kao i pomoć i dobra suradnja svih pojedinaca, institucija i grupa uključenih u organizaciju, temelj je uspješnosti ove manifestacije, izjavila je Ana Pelko, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ''Ante Babić''. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter