Petrovija konacno dobila zaobilaznicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ova je prometnica možda mali korak za covjecanstvo, ali jako velika stvar za Petroviju koja je ceka vec 20 godina, rekao je u srijedu gradonacelnik Umaga Vili Bassanese na svecanom otvorenju zaobilaznice.

Duga kilometar i pol i vrijedna 7,5 milijuna kuna bez PDV-a, puštena je u promet nakon višemjesecnih radova, a vrpcu je simbolicno prerezao u ime investitora predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škoric pred brojnim predstavnicima Grada Umaga, Policijske uprave istarske, (grado)nacelnicima Istre, dožupanom Vedranom Grubišicem, saborskom zastupnicom iz Umaga Tanjom Vrbat, mještanima, vijecnicima i drugima.

Premda su Hrvatske ceste za ovu investiciju osigurale 13 milijuna kuna, izvodac je ponudio 7,5 milijuna i odradio je posao kvalitetno, u okvirima dogovorene vrijednosti i mjesec dana prije ugovorenog roka dovršetka.



- Novom ce se cestom preusmjeriti i smanjiti tranzitni promet iz središta mjesta i omogucit ce kvalitetniji pristup i protok prometa. Mještani ce odsad u svom naselju imati mirniji život, a time i veci standard, koji je posebice ljeti bio narušen zbog velikog turistickog prometa.

Uz samo zaobilaznicu stvorili smo uvjete za dodatnu urbanizaciju prostora. Sa zadovoljstvom upravo u Petroviji obilježavamo kraj poslovne godine jer ova je investicija najbolji primjer suradnje Hrvatskih cesta i jedinica lokalne samouprave u Istri.

Petrovija je šlag na kraju, nakon što smo nedavno otvorili obnovljenu dionicu Most Raša - Barban i ljetos potpuno novu cestu vrijednu 115 milijuna kuna Ponte Porton - Nova Vas. Iako su vremena zbog recesije teška, maksimalno radimo da bismo popravili kvalitetu i standard cesta, pa tako nam je dogodine u planu dovršetak dionica Tunel Ucka - Vranja i Rovinjsko Selo - Rovinj, na kojima vec intenzivno radimo, te izgradnja velikog rotora na ulazu u Pulu u suradnji s Gradom Pula i Istarskom županijom, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škoric.



- Petrovijani su dnevno živjeli s ovim prometom, koji je bio nesiguran i ogranicavao je razvoj mjesta. Nakon puno muke i lobiranja, što je trajalo godinama, ovo je zaista svecani trenutak koji ce trajno ostati zabilježen u povijesti Petrovije.

Hrvatske ceste financirale su 95 posto investicije, a na Gradu je bilo rješavanje 22 imovinskopravna pitanja, plus investirali smo u javnu rasvjetu i sitnu opremu. Postojeca cesta kroz Petroviju sada ce biti u gradskom vlasništvu i, osim o njoj, skrbit cemo i o okolnim pristupnim prometnicama, rekao je Bassanese.

Radi se o državnoj cesti D 300, koja s okolnim cestama ima oko 1,7 kilometara. Izvodaci radova su tvrtke GP Krk i Elektrocentar Petek, projekt je izradila pulska firma Via ing, a nadzor su obavili Institut IGH i pazinski Ucka-konzalting.

Na obilaznici su izgradena cetiri raskrižja i to ona na pocetku i kraju trase sa spojem na postojecu prometnicu kroz Petroviju, te još dva prema naseljima Jeci i Vilanija. Na njoj su napravljena i dva mosta raspona 12,25 metara preko Umaškog potoka, a na dijelovima gdje je izgradnjom onemogucen prilaz okolnim parcelama, izgradeni su poljski putovi.

Mještani jako zadovoljni cestom

Skupina mještanki Petrovije rado se fotografirala za Glas Istre, izrazivši time svoje zadovoljstvo novootvorenom cestom. U njihovo ime govorila je najstarija medu njima, 78-godišnja Giovanina Melon, koja je istaknula da ce sama napraviti dir po zaobilaznici jer još uvijek vozi automobil!

- Vec 20 godina cekamo ovu cestu, od kada je nastala Hrvatska, i danas smo svi jako zadovoljni, najviše zbog naše sigurnosti. Srecom da svih ovih godina nitko nije nastradao jer se škola i vrtic nalaze odmah do ceste.

Nemamo ni nogostup kroz mjesto pa je hodati po cesti bilo jako opasno, posebno tu mislim na djecu i starije gospode koje pješice hodaju do groblja koje se nalazi na ulazu u Petroviju, rekla je gospoda Melon.


Podijeli: Facebook Twiter