Petrov pozvao HDZ: Postrojite 76 zastupnika ili idemo na izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i najistaknutiji čovjek MOST-a Božo Petrov pozvao je HDZ da postroji 76 zastupnika koje tvrdi da ima, da ponudi prijedlog za novog prvog potpredsjednika Vlade ili će se ići na nove izbore.

- Ovo se događa zbog političke neodgovornosti jedne osobe. Niti gospodin Orešković niti ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Dali smo HDZ-u više puta priliku da se stabilizira. Ja sam osobno nudio svoju glavu na pladnju. I jučer i prekjučer. Sve se to odbilo. Za mene ovo nije HDZ; ovo je skup pojedinaca koji osobni interes stavljaju iznad državnih interesa. Vrijeme je da se prekine ova sapunica. Dvije su opcije: da HDZ postroji tih 76 zastupnika ili da ponude novog prvog potpredsjednika Vlade. Ako nisu u stanju to napraviti - vrijeme je da se raspišu novi izbori. Nemamo o čemu sada razgovarati, kaže Petrov.

Čelnik MOST-a više se nije spreman povući iz Vlade, siguran je u lojalnost svojih zastupnika. Mi smo, kaže, spremni poginuti jedan za drugoga.

- Cijela ova situacija nastala je zbog jedne afere, one koja je vezana za Tomislava Karamarka. Ni kriv ni dužan izišao sam javno i rekao sam da sam se spreman povući. Nema više licitacija. Oni mopraju prestati sa sapunicom. Ili će postrojiti 76 zastupnika ili će dati prijedlog za novog prvog potpredsjednika Vlade ili ćemo ići na nove izbore. Hrvatska nema vremena. Moja je želja da se to obavi u iduća 24 sata, ali ako im treba i 48 i 72 sata ili koliko god. Neka povuku prijedlog za opoziv Oreškovića, neka ponude prijedlog za novog potpredsjednika Vlade, poručuje Petrov.

Potpredsjednik Vlade i najistaknutiji čovjek MOST-a tako je odgovorio na zadnji potez svog programskog partnera - HDZ-a. HDZ je, podsjetimo, instruirao svog Glavnog tajnika Ivana Domagoja Miloševića da javnosti poruči kako ima već ima potreban broj glasova za preslagivanje parlamentarne većine i reklonstrukciju Vlade.

U isto vrijeme na službenom, sranačkom twitter profilu, SDP poziva "sve zastupnike u Hrvatskom saboru da dignu ruke za raspuštanje Sabora ako im je stalo do zemlje". Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, SDP također ne sjedi skrštenih ruku. Stranka Zorana Milanovića navodno kreće u skupljanje potpisa za raspuštanje Sabora. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter