Petrov: Plenković očito kreće u rušenje Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako premijer Andrej Plenković činom smjene tri Mostova ministra očito kreće u rušenje Vlade, tako da HDZ drugi put u godinu dana ruši vlastitu Vladu radi nestranačkog ministra. 

"Andrej Plenković pokušava danas razriješiti tri minsitra Mosta iza kojih stoje rezultati – tri milijarde kuna iz fondova, započeta pravosudna reforma, obračunavanje s kriminalom u gopodarstvu, radi jednog ministra koji objektivno ne može dalje biti ministar financija jer se mora izuzimati iz financijskih odluka, što ugrožava financijsku stabilnost zemlje u trenutku kada se vodi restrukturiranje najveće kompanije u Hrvatskoj u kojoj je donedavno bio zaposlenik", rekao je Petrov novinarima u Saboru. 

Marić je odgovornost HDZ-a

Most, istaknuo je, nosi odgovornost za četiri ministra koje je predložio u Vladu. "Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a. Mi smo tu odluku priopćili prije tjedan dana Andreju Plenkoviću, očekujući da će oni sami kao HDZ razriješiti taj problem u svome dvorištu", istaknuo je Petrov. 

Ne možemo i nećemo rušiti Vladu, ali nećemo niti podržati ministra koji objektivno ne može biti ministar financija, poručio je. 

Plenković je, kaže čelnik Mosta, taj koji treba odgovoriti hoće li on ovim činom krenuti rušiti Vladu. "Ja ću samo upozoriti da je sam Andrej Plenković prije godinu dana pozivao tadašnjeg predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da odstupi da se ne bi ugrozila stabilnost zemlje", rekao je. 

Mostu je, tvrdi Petrov, stalo do istine. "Želimo raščistiti stvari u Hrvatskoj. Plenković treba dati odgovor je li on također to spreman napraviti ili će nastaviti politiku HDZ-a koja traje zadnjih 20 godina. Most će uvijek biti na braniku transparentnosti i odgovornosti prema državi", kaže Petrov. 

Upitan je li znao unaprijed za Plenkovićev manevar uzvratio je kako nije. "Ne, nisu nam ga rekli", kazao je kratko. 

Na pitanje o preslagivanju Vlade odgovorio je kako će na to dati odgovor Plenković "koji treba odlučiti hoće li rušiti vlastitu Vladu". 

Za smjenu potreban supotpis predsjednika Sabora

Petrov je upozorio da Mostovi ministri danas nisu smijenjeni. "Za smjenu ministara supotpis treba dati predsjednik Sabora ili se treba povesti rasprava i glasovanje u sabornici. Dakle, predsjednik Vlade, po meni, je danas ishitrenom odlukom pokušao razriješiti, ali supotpis će dati predsjednik Sabora ili će se provesti rasprava u Saboru mogu li ti ministri obnašati svoju dužnost ili ne", pojasnio je. 

Na pitanje kada će to biti rekao je: "U za to predviđenom vremenu. Za to ćemo se dogovoriti". 

U ovom trenutku Vlada nije stabilna, ali za stabilnost u ovom trenutku je odgovoran predsjednik Vlade koji je odlučio tri ministra, koja imaju iza sebe rezultate, razriješiti iz razloga što mi ne možemo poduprijeti čovjeka koji dalje ne može obnašati dužnost, zaključio jePetrov. 

Nakon izjave Petrova iz Mosta se moglo čuti i kako Mostov ministar uprave i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić danas nije bio na sjednici Vlade jer je bio na sprovodu, no on podržava Mostovu politiku pa bi i sam glasovao kao ostala trojica Mostovih ministara. 

(Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter