Petrov: Nije bilo tajnog sastanka članova Mosta

(T. Kristo/CROPIX)
(T. Kristo/CROPIX)

Lider Mosta Božo Petrov opovrgnuo je u četvrtak medijske napise da je dio članova Mosta, nezadovoljan njegovim "solističkim" načinom vođenja pregovora sa SDP-om i HDZ-om, prije dva dana upriličio tajni sastanak na kojem su zauzeli stajalište da ne smije doći do novih izbora.

- Nije bilo takvog sastanka. Postoje različite glasine, zadnja tri tjedna je mnoštvo neistina i insinuacija. Nije bilo nikakvog sastanka, a pogotovo ne Vijeća i zastupnika, to će biti u petak, izjavio je Petrov u intervjuu za N1.

Petrov: Moj potpis obvezuje cijeli Most
Petrov je komentirao i prozivku bivšeg Mostovca i aktualnog čelnika Hridi Drage Prgometa zbog Petrovove ovjerene izjave uoči izbora, kojom je jamčio da neće u koaliciju ni s jednom od dviju velikih stranaka. Izjava, po Prgometovu mišljenju, obvezuje samo Petrova i predstavlja uteg oko vrata koji čelnik Mosta namjerava skinuti novim izborima.

Petrov, međutim, tvrdi kako taj potpis obvezuje cijeli Most. "Moj potpis kod javnog bilježnika obvezuje i mene i cijeli Most. Jedina osoba koja se nije usuglasila je gospodin Prgomet. Tri dana nakon izbora je bilo jasno zašto je jedini bio protiv toga", rekao je Petrov.

Na pitanje o tome što će biti ako dio zastupnika uputi svoju potporu jednoj ili drugoj koaliciji Petrov je uzvratio kako je na zajedničkom tijelu dogovoreno da se sve odluke donose većinom, pa će "svi biti solidarni i podržavati većinu". Ne boji se, kaže, da će svi biti od riječi.

Petrov je nakon sastanka sa čelnikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Šibeniku pozvao obje koalicije da prihvate prijedlog Mosta o zajedničkoj Vladi svih triju strana s nestranačkim premijerom, a poručio je i da, ako ga prihvati samo jedna strana, s njom nastavljaju raditi nadajući se da će i druga strana prihvatiti tripartitnu koaliciju.

Mandatar ne može biti ni Milanović niti Karamarko
Pregovori Mosta s lijevom i desnom koalicijom trebali bi, kako je najavljeno nakon tog sastanka, biti dovršeni sljedećeg tjedna. Petrov je rekao kako će pričekati ponedjeljak, budući da su takav rok dali na sastanku u hotelu "Esplanade", i nakon toga vidjeti kakve su odluke donijeli HDZ i SDP.

I predstavnici SDP-a u Zagrebu su razgovarali sa Mostom, a Mostov pregovarač Ivan Lovrinović nakon tog sastanka je ponovio kako Most ostaje pri zahtjevu za provođenjem najvažnijih reformi koje je isticao u izbornoj kampanji, a kao važan uvjet naveo je i to da mandatar za sastavljanje nove vlade ne bude ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Most je svoja stajališta prije dva dana artikulirao u priopćenju u kojem navodi da, ako jedna strana,do ponedjeljka ne odgovori na njihove zahtjeve ili odustane od daljnjih pregovora, započinje pripreme za sastavljanje Vlade s onima kojima je prihvatljiva njihova ideja o neutralnom premijeru.

- Tko ima pravo reći da će on biti nesposoban, jer nije stranačka 'produžena ruka', ako mu se u zadanim zakonskim i programskim okvirima povjeri upravljanje izvršnom vlašću? On će biti neuspješan samo ako je sam nekompetentan ili ako mu oni koji su mu povjerili tu izvršnu ulogu blokiraju rad, stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter