Petrov: Karamarkove izjave ne stvaraju mi pritisak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u utorak kako mu izjava prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka da je razočaran što još nije smijenjen ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić te poruka kako premijeru "istječe vrijeme" za Lozančićevu smjenu, osobno ne stvara pritisak.

"Što se mene tiče, na mene to ne pravi apsolutno nikakav pritisak. Da sam se vodio time tko će na mene vršiti pritisak i što piše u novinama, vjerojatno bih sad bio na drugom mjestu, na nekom bolesničkom krevetu, na posebnom odjelu. Dakle, što se mene tiče, to nije nikakav pritisak, mi ćemo nastaviti jednako svojim tempom, a kako to djeluje na predsjednika Vlade, to trebate pitati njega", poručio je Petrov, na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Vladi.

Kazao je kako osobno ne namjerava raditi pritiske niti na taj način komunicirati putem medija. "Ukoliko imam problem, obratit ću se direktno Karamarku", kazao je Petrov.

Na pitanje podržava li Most smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, ponovio je kako informacije potrebne za tu odluku ima jedino premijer, zbog čega se Most suzdržao kod glasovanja o izvješću SOA-e u Saboru.

Dodao je kako će premijer jedini, uz predsjednicu Republike, odlučivati o mogućem nasljedniku Lozančića.

Komentirajući Karamarkovo nezadovoljstvo izostankom promjena u MUP-u, Petrov je kazao kako u Vladi nema sukoba te kako svatko ima pravo izreći svoje mišljenje.

"Što se tiče kadroviranja u tim institucijama, neki govore da je to presing, a ja to ne doživljavam kao presing. Mi smo rekli da ćemo stvari odrađivati strateški, planski, a hoće li to biti nekad u roku od 15 dana, mjesec dana, šest mjeseci, bit će onda kada mi procijenimo da je to dobro", rekao je.

Naglasio je da Most ne podržava revanšizam te da je bitna stručnost i rad kojim se netko mogao istaknuti.

Na pitanje je li Mostu prihvaljiv HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić za ministra branitelja, odgovorio je kako u ovom trenutku ne zna tko su kandidati za tu dužnost. "Ne mogu reći da je Brkić kandidat niti sam znao da je to izrekao. Što se tiče samih kandidata, nadam se da će se to razriješiti ovaj tjedan. Znam da se dugo čeka, predsjednik Vlade je na putu, nadam se da će biti dosta vremena", dodao je.

Na opasku da je Karamarko kazao kako je Brkić kandidat, odgovorio je kako oko toga nisu razgovarali, da još uvijek čeka sastanak s Karamarkom te kako se nada da će se susresti u iduća tri dana.

Kad je riječ o Brkićevoj diplomi, kazao je kako je stav Mosta poznat od ranije. "Mi smo već rekli da će ukoliko se dokaže na bilo kakav način bilo kakav prijestup bilo koje osobe, zna se kako će Most postupiti i što će raditi", rekao je Petrov, koji i dalje očekuje više kandidata za dužnost ministra branitelja te da će zbor ići istom procedurom kao i do sada, procjenom premijera.

Novinari su Petrova podsjetili da je obećao brze reforme, a da je već mjesec i pol potrošen na kadroviranje, no Petrov je uzvratio kako sve ide sporije jer se radi drugačije nego za prethodne vlade. "Mi danas nemamo situaciju da je prvi potpredsjednik Vlade nepravomoćno osuđen i da se čeka njegovo izručenje, da je jedan ministar pod općom nesposobnošću, nemate ministra koji ima privatan let s privatnim investitorom. Možda sve ovo izgleda sporo, ali se pokušava naći najbolje i najstručnije ljude. Nadam se da će ova priča završiti kroz ovaj tjedan i da ćemo se moći posvetiti drugim stvarima", poručio je.

Naglasio je da uz kadroviranje teku i drugi procesi, da je na prošloj sjednici Vlade dogovoren reformski paket za javnu upravu te dodao kako očekuje da će se u idućih tjedan do dva osigurati da inspekcije iz svih ministarstava prigodom prvog izlaska na teren izriču opomene s jasnim uputama, a tek na drugom pisati kazne, čime će se rasteretiti poduzetnike.

Petrov je još jednom opovrgnuo i napise po kojima mu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokazala snimke s nadzornih kamera u Vladi na kojima se vidio ulazak Mostovih zastupnika u Vladu dok je premijer bio Zoran Milanović, a zbog čega je, navodno, prekinuo pregovore s koalicijom Hrvatska raste.

Kazao je kako je na konzultacije s predsjednicom već došao uzrujan jer je imao informacije da SDP vrbuje Mostove zastupnike. "Žao mi je što mediji prenose samo jednu stranu priče, jer da vama netko dođe u kuću i pruži ruku i kaže da želi surađivati, a netko njegov vam za to vrijeme pljačka kuću pet puta, biste li mu vjerovali", upitao je Petrov.

Naglasio je kako Most nema uvid u snimke s Vladinih nadzornih kamera. "Nitko mi nikad nije pokazao te snimke", rekao je Petrov, podsjetivši da je o snimkama javno govorio samo Milanović.

Suglasan je s odlukom Nadzornog odbora HRT-a da se krene u postupak smjene ravnatelja Gorana Radmana, a kaže kako je Most i ranije bio za Radmanovu smjenu, "iz stručnih razloga". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter