Petrov i Bunjac prozivaju vladu za nerad

Povijesni i pomorski muzej Istre (M. ANGELINI)
Povijesni i pomorski muzej Istre (M. ANGELINI)

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac i čelnik Mosta Božo Petrov prozvali su u ponedjeljak na početku saborskog zasjedanja vladu za nerad, vanjskotrgovinski deficit, iseljavanje, pripisujući joj nedostatak ideja i vizije.

"Vlada se hvali posljednjih mjeseci mršavim rastom, ali ne želi reći da je taj rast poništen drugim parametrima. Nešto malo nam je porastao izvoz ali još više uvoz, pa imamo još veći deficit nego prijašnjih godina", rekao je Bunjac nakon stanke koju je zatražio.

Ove godine povećan je, ističe, uvoz hrane za milijardu kuna i iznosi oko 11,5 milijardi kuna. "Negativna bilanca Hrvatske uvoz izvoz hrane iznosi čak milijardu eura", rekao je zamjerajući što se, kako je kazao, u Saboru "raspravlja o nebitnim stvarima te se hvalimo i kvazidomoljubljem".

Za to vrijeme, tvrdi, preko granice prelaze desetine tisuća šlepera s hranom upitne kvalitete, a to je, kaže, rezultat stravičnog rada aktualne vlade.

Dolazi nam sir po 16 kuna. Pa kakav je to sir?. Kila piletine je jeftinija od kile limuna. Umjesto da iskoristimo potencijale, otvaramo pučke kuhinje u dijelovima zemlje koji su nekad bili simbol proizvodnje hrane, nabrajao je Bunjac.

Vladu je pozvao da smanji PDV na hranu na 5 do 8 posto, organizira državni otkup pojoprivrednih proizvoda, razminira Hrvatska, proglasi gospodarski pojas na Jadranu...

Za Božo Petrova dvojbeno je kakvu aktualna vlada ima viziju Hrvatske za 10 ili 20 godina te . "Strategija očuvanja Hrvata u BiH je jedna od najvažnijih stavki za budućnost... 'Hrvatska puna života', jel' vam poznat slogan? Što bi o njoj rekli Slavonci ili Hrvati iz BiH. Ono što je najvažnije, kada zamišljate takvu Hrvatsku, je vode li je mladi ili stari", nabrajao je Petrov.

Podržava, kaže, sve inicijatve poput Inicjative mladih za BiH. "Ne znači da su uvijek u pravu, ali oni čine promjenu u društvu da njihovo djelovanje bude čistije i bistrije. Oni jedini nam mogu garantirati budućnost", ustvrdio je Petrov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter