Petrit Ceku osvojio vrsarsku publiku

Petrit Ceku
Petrit Ceku

Romanička bazilika sv. Marije od Mora ovog tjedna ugošćava čak dva koncerta gitarističkih laureata, a sinoć smo odslušali Petrita Cekua, koji je 2008. proglašen najboljim mladim gitaristom. Tada je na festival More i gitare došao kao buduća gitaristička nada, a sada već kao iskusni koncertni virtuoz.

Vrsarsku publiku osvojio je minimalističkim glazbenim tonovima iz Bachovih partita i preludija koje svira prema obradama Valtera Dešpalja, a potom je prešao na autore iz Latinske Amerike. Glasan poziv na bis publici je donio "Una Limosna per el Amor de Dios" Augustina Barriosa iz Paragvaja nakon koje je uslijedilo druženje uz piće uobičajeno za ovaj festival.

Mladi gitarist već sedam godina živi u Zagrebu, dobio je i hrvatsko državljanstvo, a većinu vremena provodi putujući na koncerte, samostalne ili sa svojim triom, ili na školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama te u rodnom Prizrenu.

Organizator Saša Dejanović najavio je još četiri koncerta u sklopu festivala More i gitare, koji traje do 5. rujna, a u ambijent bazilike skladno se uklopila tek otvorena izložba 8. likovne kolonije Marasi koja se tamo može razgledati svaki dan od 19 do 22 sata do 19. kolovoza. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter