Petričević ipak do daljnjeg v. d. predsjednika HGK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon odluke kako će smjeniti tek postavljenog v.d. predsjednika HGK, Upravni i Nadzorni odbor odlučili su kako ga formalno neće micati s tog mjesta danas, već će čekati izvanrednu skupštinu. Što znači da se radi o odgađanju od dva dana, jer je izvanredna skupština HGK zakazana za petak. Kako se neslužbeno doznaje, razlog za ostavljanje Petričevića, koji je zaboravio prije imenovanja napomenuti da se protiv njega vode kazneni postupci zbog poslovanje njegove tvrtke, nije u tome da smatraju da treba ostati. Jednostavno - danas ne mogu pronaći nikog tko bi nedvojbeno bez nekih repova mogao stati na čelo ove sad poprilično srozane institucije. Cirkus u HGK se nastavlja.

Niti sat vremena nakon što je odlučeno da v.d. predsjednika HGK bude Darko Petričević, ta je odluka opozvana jer se pokazalo da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća u njegovoj tvrtki. Zbog toga će se Upravni i Nadzorni odbor danas popodne sastati još jednom i odlučiti o novom vršitelju dužnosti. Nakon njegova opoziva neslužbeno doznajemo da je problem pronaći novog kandidata za v.d. predsjednika HGK. Čitavo jutro traju konzultacije Upravnog i Nadzornog odbora, kako bi pronašli čovjeka koji je neopterećen prijašnjim skandalima i problemima sa zakonom. Kako se neslužbeno saznaje, čak se na internetu provjeravaju potencijalni problemi osoba koje bi mogle zasjesti na upražnjeno mjesto predsjednika HGK. Pojednostavljeno kazano - nasljednika Nadana Vidoševića se "gugla".

Nadzorni i Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučili su danas da se predsjednika HGK Nadana Vidoševića privremeno udalji s te funkcije, a za vršitelja dužnosti predsjednika u tranzicijskom je razdoblju imenovan Darko Petričević, izjavio je sam Petričević nakon sjednice Nadzornog i Upravnog odbora HGK.

»Postojeći predsjednik Nadan Vidošević u ovim se okolnostima privremeno udaljuje s pozicije predsjednika Upravnog odbora i HGK, a Upravni je odbor iz svojih redova imenovao člana koji će biti vršitelj dužnosti u pripremi tranzicijskog razdoblja do imenovanja novoga«, izjavio je novinarima Petričević.

Skupština se, kaže, mora održati u iduća dva dana, znači 15. studenoga, a na njoj će se odobriti danas donesene odluke Upravnog odbora.

Idući tjedan će se Upravni odbor ponovno sastati kako bi pripremio kriterije za biranje novog predsjednika HGK, na novoj skupštini koja će biti generalna i datum te skupštine će se tek odrediti, rekao je Petričević dodajući kako je on, kao v.d. u tranzicijskom razdoblju zadužen za provedbu svih radnji koje su predviđene da bi HGK normalno funkcionirala.

Petričević je, na novinarski upit je li iznenađen ovom situacijom, odgovorio da je.

»Teško je govoriti koliko sam iznenađen, dosta, naravno. Nije jednostavno niti slušati niti čitati sve to i u tom sam smislu jako iznenađen«, kazao je.

Na novinarske upite je li bilo povišenih tonova na današnjoj sjednici Nadzornog i Upravnog odbora, Petričević je rekao kako nije bilo nikakvih problema, kako je sve odrađeno profesionalno kao pokazatelj ukupnog stanja u komori koja funkcionira.

»Nema nikakvih problema po pitanju pozicije i odnosa HGK prema relevantnim faktorima koje ona mora posluživati, a to su Vlada, ministarstva i ostali i naravno njezine članice. Znači, u tom segmentu nema nikakvih problema«, kazao je.

Dugogodišnji čelnik HGK Nadan Vidošević jučer je uhićen zbog sumnje da je upleten u slučaj Remorker, odnosno da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina. (Hina, Novi List)

Miljenić: protiv Petričevića se vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je danas u Saboru da je točno da se se protiv v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Darka Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća, što je protumačio kao dokaz da se ostvaruje ono što je Vlada htjela postići uvodeći neisplatu plaća kao kazneno djelo.

Miljenić je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović (SDP) o učincima tog zakona. "Evo, vidimo da je i novi skandal u HGK-u da taj koji je zamijenio Vidoševića, Darko Petričević i sam nije isplaćivao plaće", rekla je zastupnica. Miljenić je potvrdio da se protiv osobe koja je postavljena za vršitelja dužnosti vodi kazneni postupak, upravo zbog neisplate plaće.

"Dakle, možemo reći da se i ostvaruje ono što smo htjeli kroz to postići", rekao je. Nadzorni i Upravni odbor HGK danas su suspendirali Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore te za vršitelja dužnosti imenovali Darka Petričevića, a te odluke mora odobriti izvanredna Skupština koja će se održati u petak, 15. studenoga.

Idući tjedan će se Upravni odbor HGK ponovno sastati kako bi pripremio kriterije za biranje novog predsjednika HGK, na novoj skupštini koja će biti generalna i datum te skupštine će se tek odrediti, izjavio je novinarima Petričević nakon sjednica Nadzornog i Upravnog odbora HGK.

Nedugo nakon toga pojedini su mediji objavili kako se protiv Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaće radnicima te špekulacije da je zbog toga smijenjen s mjesta v.d. predsjednika Komore. No, iz HGK se neslužbeno doznaje kako članovi Nadzornog i Upravnog odbora nisu znali za kaznene prijave protiv Petričevića, ali i da špekulacije da je nedugo nakon izbora smijenjen nisu točne te ponovili da izvanredna skupština u petak treba potvrdi današnje odluke dvaju tijela HGK.

"Upravni i Nadzorni odbor poduzimaju sve potrebne mjere za pripremu izvanredne sjednice skupštine HGK-a na kojoj će se donijeti odluka o privremenom udaljenju predsjednika HGK s te funkcije. Na skupštini će se donijeti i odluka o imenovanju vršitelja dužnosti predsjednika Upravnog odbora i vršitelja dužnosti predsjednika HGK", priopćili su poslijepodne iz Komore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter