Petrapilosa na "klimavoj" stijeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drevne zidine tisucljetnog kaštela Petrapilosa, malim, ali sigurnim koracima spašavaju se od prijeteceg urušavanja. Upravo je u tijeku treca faza sanacije središnjeg dijela korpusa. Sanira se južni zid na samom rubu visoke i s vanjske strane nepristupacne litice, iznad rjecice Bracane, na 119 metara nadmorske visine.

- Sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 200.000 kuna, Istarske županije - 60.000, Regije Veneto - 180.000 kuna te sredstvima Grada Buzeta krenulo se u trecu fazu koja obuhvaca sanaciju dijela južnog zida te spoj južnog sa zapadnim zidom, odnosno kaverne u bazi spoja zidova, rekla je procelnica Elena Grah Ciliga.

Odabran je izvodac radova tvrtka Kapitel iz Žminja dok nadzor obavlja Konzervatorski odjel Pula. Radovi su poceli sredinom mjeseca. Vrijednost zahvata je 385.376 kuna i tim je iznosom trebala biti zaokružena jedna faza gradevinskih radova na južnom zidu glavne kule utvrde.

Medutim, kako istice Karmen Medica iz resornog gradskog odjela, zakompliciralo se oko jednog dijela južnog zida koji je u puno lošijem stanju nego se to ocekivalo te ce njegova sanacija iziskivati veca sredstva od planiranih. Uz preporuku Konzervatorskog odjela, zatražena su dodatna sredstva od Ministarstva kulture, no još nemaju povratnih informacija hoce li im to i odobriti.

- Radi se o konstruktivno najosjetljivijem zahvatu u programu obnove kaštela. Postoji mogucnost da se stijena na kojoj je temeljen južni zid raslojava i nema ocekivanu staticku stabilnost. Zatražili smo stoga mišljenje staticara, a ocekujemo i skorašnji dolazak geomehanicara jer to je nešto što se sada mora hitno rješavati, rekla nam je Nataša Nefat iz Konzervatorskog odjela Pula.

Gradevinski radovi na kaštelu poceli su prije nekoliko godina. Pojedinim dijelovima tisucljetne utvrde, prije svega istocnom zidu palasa, prijetilo je urušavanje. U Buzetu su stoga zauzeli jedinstveni stav: utvrdi koja se u pisanim izvorima prvi puta vjerojatno spominje u 10. stoljecu pod nazivom Ruin (ruševina), najprije treba stabilizirati zidine, ne bi li bila sigurna za posjetitelje, a tek ce se onda odrediti njena buduca namjena. (G. C. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter