Petraeus: Izmijenjen CIA-in izvještaj o Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

CIA je sve znala, od početka: napad na američku ambasadu u Bengasiju 11. rujna je teroristički čin. Druge federalne obavještajne agencije promijenile su prvi CIA-in izvještaj o tome. Nisu to riječi nekog »dubokog grla«, nego je to rekao bivši šef CIA-e David Petraeus, svjedočeći ispred Kongresa o događajima u Libiji koji su koštali života četvero američkih građana, među kojima i veleposlanika u Tripoliju Chrisa Stevensa.

Bivši CIA-in broj jedan također je uvjeravao komisiju da odnos s Paulom Broadwell nije imao nikakvog utjecaja na njegov izvještaj o tim događajima. Potom se ispričao Kongresu zbog skandala koji ga je koštao položaja.

Petraeus je ušao u zgradu Kongresa kroz mrežu podzemnih hodnika da izbjegne novinare i fotografe. Kako su kasnije pričali zastupnici koji su nazočili saslušanju iza zatvorenih vrata, djelovao je pomalo utučen zbog ostavke, ali vrlo profesionalan i konkretan u objašnjavanju svoje verzije onoga što se desilo u Bengaziju. Koncentrirao se na činjenice, bez doticanja drugih tema, osim kratke isprike na početku svjedočenja. Petraeus još mora svjedočiti ispred komisije američkog Senata. (B. PEROVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter