Petrac se vraca u zatvor?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac izvršenja kazni zagrebackog Županijskog suda u cetvrtak ce odluciti hoce li Hrvoje Petrac zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih odlazaka iz Hrvatske, biti vracen u zatvor gdje je do studenog prošle godine služio kaznu zbog otmice tada maloljetnog sina Vladimira Zagorca.

Petrac se u ponedjeljak ujutro pojavio kod suca izvršenja Zdravka Jambrovica kojemu je predao putovnicu i pokajao se zbog kršenja uvjetnog otpusta. Kako se doznaje na sudu, odluka hoce li se vratiti u zatvor bit ce mu priopcena u cetvrtak.

No, cak i ako ostane na slobodi, putovnica mu nece biti vracena, a bez dozvole suca nece smjeti napuštati Zagreb.

Da se Petrac nalazi u Španjolskoj, sudac je, kako je potvrdio, doznao od novinara koji su ga pitali je li Petracu odobrio prelazak granice. Potom ga je, u petak, nazvao na kucni broj telefona i njegovoj obitelji porucio da se u ponedjeljak pojavi na sudu.

Uvidom u policijsku dokumentaciju sudac je utvrdio da je Petrac iz Hrvatske otišao cak 20 puta, iako mu je sud odobrio tek po jedno putovanje u Španjolsku i Izrael na lijecenje. No, na dozvoljeni put u Izrael Petrac nije otišao, ali je zbog toga mnogo puta nedozvoljeno prelazio državnu granicu.

Petrac, koji je prije sudenja više od godine dana bježao hrvatskom pravosudu, služio je kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca te iznude novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.

Kaznu je služio u mnogim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog cega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi i njegov pomocnik nepravomocno osudeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora.

Petrac je svjedocio na sudenju Vladimiru Zagorcu koji je osuden u slucaju Dragulji, a pricu o kradi dragulja prvi je spomenuo na sudenju za otmicu tada maloljetnog Zagorceva sina.

Odluci li mu sudac u cetvrtak ukinuti uvjetni otpust, Petrac se na tu odluku prije moguceg povratka u celiju može žaliti drugostupanjskom vijecu Županijskog suda.


Podijeli: Facebook Twiter