Petorica predsjednika na inauguraciji Centra Bush

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Barack Obama i četvorica njegovih još živućih prethodnika okupljaju se u četvrtak u Dallasu u Teksasu na inauguraciji Centra George W. Bush, muzeja o osam kontroverznih godina na vlasti 43. američkog čelnika.

Izložbama u tom impozantnom kompleksu u kampusu metodističkog sveučilišta u Dallasu dominiraju metalni komadi iz Svjetskog trgovačkog centra i arhivske snimke o 11. rujna.

Centar Bush okuplja i druge muzeje i biblioteke koje upućuju na postignuća predsjednika.

Godine na vlasti Georgea W. Busha, od 2001. do 2009. povijest su "predsjednika koji je mislio da će njegov mandat biti posvećen unutarnjim poslovima, a morao je braniti zemlju", rezimira Mark Langdale, predsjednik Zaklade George W. Bush.

Godine 2010. u knjizi "Ključne odluke" Bush, danas 66-godišnjak, ocijenio je da će povijest biti jedini sudac njegova predsjedničkog mandata.

Bush je Bijelu kuću napustio sa stopom povjerenja od samo 34 posto, a zamijenio ga je politički protivnik koji je svoju kampanju gradio na nemilosrdnoj kritici njegovih postignuća.

Otkad je na vlasti, Obama je stišao predbacivanja te će njegov govor biti pomirljiv, a pratit će ga sam Bush i njegovi prethodnici Bill Clinton (1993.-2001.), George H. W. Bush (1989.-1993.) te Jimmy Carter (1977.-1981.). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter