Petog sijecnja pocinju popusti u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonska sniženja pocet ce službeno u cijeloj Italiji, odnosno u svim regijama, 5. sijecnja i trajat ce, po obicaju i zakonu, šezdeset dana. Trgovci se pripremaju, no ima puno onih koji su vec primijenili sistem rezanja cijena iskorištavajuci zakonom dozvoljenu rasprodaju robe u izlogu zbog prenamjene ili obnove trgovina. Tko može, zatvara ducan, jer je sve postalo preskupo, a kupaca sve manje.

Trgovci najavljuju rezanje cijena pa i preko 50 posto ne bi li privukli kupce. Za naše potrošace, odnosno za one Istrane koji raspolažu novcem, kupovina za vrijeme popusta uvijek se isplati jer je tršcanska trgovacka mreža bogata ponudama kvalitetne robe svih najboljih europskih proizvodaca. Treba paziti na imitacije i loše proizvode koji neminovno isplivaju nakon višemjesecnog drijemanja u podrumima ducana te svakako posjetiti poznate i priznate ducane.

Talijanske udruge potrošaca najavljuju da sezona sniženja nece bitno pridonijeti poboljšanju konacne slike talijanske trgovacke mreže: ova sezona popusta bilježit ce pad kupovine od trideset do cetrdeset posto u odnosu na lani jer talijanske obitelji imaju sve manje novca za šoping. Razlog je jednostavan, nove stabilizacijske mjere tehnicke vlade Marija Montija oduzet ce svakoj talijanskoj obitelji u godinu dana prosjecno 1.129 eura. Porezni pritisak je izuzetno težak, talijanski PDV opet je podignut, porasla je i cijena goriva i zato slovenske benzinske crpke duž bivše granice s Italijom stvaraju ogromne profite. Odlazak Talijana na tankanje goriva u Sloveniji koštat ce godišnje regiju Friuli-Venezia Giulia gubitak dobiti od poreza od preko dvjesto milijuna eura.

Loša predvidanja oko konacnog ucinka sezone sniženja temelje se na podacima o rezultatima poslovanja trgovina tijekom božicnih blagdana. Dakle, za pripremu obiteljskog rucka izmedu 24. i 25. prosinca talijanski su potrošaci potrošili ukupno 2,6 milijardi eura ili 18 posto manje nego prethodne godine. To je najslabiji rezultat od 2001. godine, kada je zbog krize uslijed napada na tornjeve u New Yorku potrošnja živežnih namirnica pala za 28 posto.

Kada se zbroji cjelokupna kupovina Talijana tijekom božicnih blagdana, proizlazi da su potrošili oko cetiri milijarde eura, odnosno 166 eura po obitelji. To je 400 milijuna eura manje od predvidenih prihoda. Jedan od protivnika Montijeve vlade, lider stranke Italia dei valori Antonio di Pietro, ustvrdio je da šest milijuna Talijana nema niti euro u džepu, ne može trošiti i jedva preživljava. Ako se tome doda da nezaposlenost iz dana u dan raste te da 26 do 29 posto mladih Talijana bezuspješno traga za zaposlenjem, razumljivi su gubici trgovacke mreže.


Podijeli: Facebook Twiter