Petodnevno slavlje u Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kampelanje - svecana zvonjava s novigradskog zvonika, najavilo je u nedjelju okupljanje vjernika u crkvi Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela, nedavno ponovno osposobljenoj za misna slavlja, odakle je procesija s kipom sv. Pelagija i njegovim mocima po prvi put krenula prema župnoj crkvi.

Svecanu svetu misu predvodio je župnik Milivoj Koren koji je u propovjedi naglasak stavio na vjeru, nadu i ljubav prema Bogu i bližnjima - ljubav koja znaci otvoriti se, zainteresirati se za druge i prihvatiti ih onakve kakvi jesu. Te su vrijednosti posebno dragocjene u vremenima materijalne i duhovne recesije, kako je istaknuo, a svijetli je primjer sv. Pelagije, koji je za života brinuo za siromašne i potrebite te 28. kolovoza 203. godine primio palmu muceništva

Petodnevno slavlje u povodu Dana grada Novigrada i novigradskog zaštitnika svetog Pelagija, koje su Grad i Turisticka zajednica organizirali u suradnji s brojnim sportskim klubovima i drugim udrugama, ukljucivalo je bogat sportski program u sklopu kojega je održana i 8. biciklijada ?iro od Citanove, biciklistickog kluba Bicikleta, sa 150 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemacke.

Na plaži Waikiki Sunset beach posjetitelji su se zabavljali uz Novigradske igre bez granica, u kojima je najuspješnija bila ekipa Šan Pelaj - Luka Nemet, Niko Jugovac, Nino Gajica i Samuel Kolgeraj. Šesnaestogodišnji Nemet je bio najvještiji i najsretniji i u puckoj igri "kukanja" u kojoj je po namaštenom stupu iznad mora prošetao do zastavice, uhvatio je i s njom glavnu nagradu - pršut!





Mladi vinari Damir Mihelic, Moreno Ivancic i Luka Šego demonstrirali su kako od vina nastaje grožde "po starinski" te ponudili degustaciju slatkog mošta, svojih vina i rakije, a sve to uz pjesmu klape Volta. Na Porporeli i Velikom trgu na ples su pozivali Sergio Pavat i Alfa Time Band, Goran Griff band, Walter Neugebauer & The Cadillac s Mirom Ungarom, Blue Light i Estrada band, sve do vrhunca s koncertom Petra Graše i vatrometom s mora, a ljubiteljima dance glazbe namijenjen je bio Pelagius party s DJ-evima i go - go plesacicama.

Odlucan je štimung na ribarskim brodicama u Mandracu napravila prijateljska ekipa ribara i sviraca predvodena ocem i sinom Marinom i Amedeom Mianijem, koji su ovu lijepu tradiciju i pokrenuli prije niz godina. Domaci i turisti gužvali su na rivi uživajuci i plešuci uz veselu glazbu i besplatne sardele, karamale i vino. Fešta je bila je dodatni povod za šetnju gradskim ulicicama i mladoj obitelji Rudolf iz Slovenske Bistrice - Lidiji, Mitji i dvomjesecnoj bebi Jaki, koji su si priuštili originalan suvenir pozirajuci novigradskom karikaturisti Steliu Pauleticu.

Otvorene su izložbe clanova Atelijera - galerije Agata "Moj grad/La mia citta" u njihovom prostoru u Ribarnickoj ulici i 9. slikarske kolonije Pineta u atriju Zajednice Talijana i, a u nedjelju je inauguriran drugi Festival vizualnih umjetnosti ARTERIJA u organizaciji Muzeja Lapidarium, koji traje do 1. rujna. (Kristina FLEGAR; snimio Milevoj MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter