Petodnevni Dani slovenske kulture puni zbivanja

Scena iz filma "Sretan do kraja"
Scena iz filma "Sretan do kraja"

- Drago mi je da ovogodišnje Dane slovenske kulture 2013. koji će se održavati od 14. do 19. listopada najavljujemo ovdje, u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, jer smo ovdje s tom manifestacijom i započeli.

Ove godine proširili smo se po Istri pa ćemo s programom početi 14. listopada u 20 sati u umaškoj Gradskoj knjižnici gdje će biti predstavljena biografija Martina Bizjaka, a potom će u Pučkom otvorenom učilištu biti otvorena i izložba njegovih recentnih radova, kazala je Klaudija Velimirović, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istra na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u INK-u.

O programima Dana slovenske kulture u Istri govorila je Maja Tatković koja je kazala da se nakon Umaga manifestacija seli u Pulu gdje će u galeriji SKD-a, 15. listopada u 19 sati biti otvorena samostalna izložba Boruta Skoka. Dan kasnije, u kinu Valli u 19 sati bit će prikazan film "Sretan do kraja", a posebna gošća projekcije bit će glumica Milena Zupančič.

U četvrtak 17. listopada u INK-u će igrati predstava na slovenskom jeziku "Sretno razvedena", produkcija Valič teatra iz Ljubljane, dok će u petak 18. listopada igrati monodrama na hrvatskom jeziku "Kurba" Vedrane Rudan u kojoj glumi Violeta Tomič.

- Zadnji dan, dakle u subotu 19. listopada manifestacija se seli u porečku Sabornicu gdje će biti organiziran koncert zborova. U prvom djelu programa koji počinje u 19 sati nastupat će mješoviti pjevački zbor Encijan iz Pule te ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara dok će u drugom djelu nastupati mješoviti pjevački zbor Postojna, kazala je Tatković.

O izložbama je govorila povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan koja je napomenula da je Martin Bizjak plodan autor koji bi mogao održati i dvije samostalne izložbe godišnje dok je za Boruta Skoka kazala da će na njegovoj izložbi biti predstavljeni i njegovi izvrsni radovi iz studentskih dana. Isztok Valič je govorio o Valič teatru, obiteljskom teataru koji uglavnom na satiričan način tematizira ljudsku glupost i ljudske pogreške koje je moguće sagledati tek s vremenske distance. To je i slučaj predstave "Sretno razvedena" čiji je tekst napisao sam Valič i koja se bavi smiješnom pričom razvoda jednog starog bračnog para.

Gordana Jeromela Kaić je govorila o predstavi "Kurba" Vedrane Rudan te je kazala da ona u Sloveniji igra na slovenskom jeziku, ali da će u Puli igrati na hrvatskom. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter