Petnaestero djece nije uspjelo upisati u vrtić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svog otvaranja 1974. godine do danas, Dječji vrtić "Grdelin" razvio se od male predškolske ustanove kapaciteta pedesetero djece i pet zaposlenih do vrtića koji obuhvaća više od 200 djece u redovitom desetsatnom programu rada raspoređene u sedam vrtićkih i dvije jasličke odgojne skupine te trideset stalno zaposlenih radnika. Osnivač i vlasnik je Grad Buzet koji financira djelatnosti vrtića iz proračuna u iznosu od 71 posto ukupnih troškova te roditelja djece polaznika vrtića koji participiraju 29 posto ukupnih troškova. Ekonomska cijena vrtića za proteklu pedagošku godinu iznosila je 1.865 kuna po djetetu.

- Iznosi roditeljskih uplata posljednji su puta mijenjani početkom siječnja 2008. godine i oni iznose za jaslice 560,10 kuna a za vrtić 540,20 kuna mjesečno, znači da gotovo deset godina imamo jednu te istu cijenu za boravak djeteta u vrtiću koja je još uvijek najniža u Istarskoj županiji, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića "Grdelin" Silvana Pavletić govoreći na preksinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća o ostvarenju programa u prethodnoj pedagoškoj godini. 

Proračun povećan za skoro milijun kuna 

Nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin pohvalio je rad vrtića kao i brigu koju Grad Buzet vodi o djeci. Upitao je da li je točno da se u ovoj pedagoškoj godini nije uspjelo upisati petnaestak mališana te istaknuo da bi trebalo osmisliti način da se svu djecu zbrine, a vrtić dogradi.

- Nemamo uvijek ispravne prioritete, Grad je za boćalište u Svetom Martinu izdvojio više od milijun kuna, a možda bi bilo daleko potrebnije izdvojiti taj novac i u cijelosti riješiti problematiku djece koja traže vrtićki smještaj, rekao je Kajin te upitao da li bi se u kontekstu pronatalitetne politike roditeljima dodatno moglo izići u susret oko cijene vrtića.

Pavletić je potvrdila da se petnaestero djece nije uspjelo upisati u vrtić u ovoj pedagoškoj godini. Grad Buzet, rekla je, kandidirao je projekt dogradnje vrtića na natječaj Mjera 7 ruralnog razvoja, te se očekuje odgovor. Istaknula je također da roditelji imaju dodatne pogodnosti, tako da primjerice roditelji koji imaju dvoje djece u vrtiću za drugo dijete plaćaju 15 posto nižu cijenu vrtića. Djeci koja imaju određene teškoće, a imaju rješenje Centra za socijalnu skrb također se umanjuje cijena za 15 posto dok je za djecu čiji su roditelj u teškoj financijskoj situaciji vrtić besplatan, jer se u cijelosti financira iz gradskog proračuna.

Vijećnici su jednoglasno usvojili drugi ovogodišnji rebalans proračuna koji je povećan za 793.196 kuna i iznosi 45,35 milijuna kuna, a izrađen je radi usklađenja prihoda s procjenom ostvarenja, uvođenja novih projekta te usklađenja tekućih i kapitalnih pomoći kao i zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata i aktivnosti. 

U četiri ustanove zaposleno 112 djelatnika 

Na Kajinove prozivke o "bujanju" materijalnih rashoda te "intervencijama" za plaće, resorna gradska pročelnica Ornela Rumen istaknula je da su plaće u buzetskoj gradskoj upravi najniže od deset gradova u Istarskoj županiji kao i da se veliki dio plaća refundira kroz EU projekte u ovoj godini primjerice s iznosom od 300 tisuća kuna. U Gradu Buzetu i u sva četiri proračunska korisnika Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Dječjem vrtiću, Pučkom otvorenom učilištu i Domu za starije osobe zaposleno je 112 djelatnika, istaknula je Rumen.

Potvrdila je da povećanje iznosi ukupno 296.000 kuna na stavki rashoda za zaposlene bruto, što se u najvećem dijelu odnosi na Dom za starije osobe gdje je do povećanja došlo stoga što je Grad uvažio činjenicu da su korisnici sve više smješteni u stacionarnom djelu te je potreban veći broj njegovateljica dok je s druge strane bilo i odlazaka, tako da su ljetos da bi Dom normalno funkcionirao čak angažirani vanjski servisi i za to osigurana dodatna sredstva.

Na tu se temu nadovezao i gradonačelnik Siniša Žulić te rekao da se ne može pričati o povećanju plaća već o zadržavanju cijene usluge za korisnike Doma za starije na postojećoj razini. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter