Na danas otvorenom, šestom izdanju Festivala sira u savičentskom kaštelu Morosini Grimani okupilo se 15 hrvatskih proizvođača, među kojima je polovica stigla iz Istarske županije. Nudile su se sve moguće vrste, od mladog škripavca, sireva s dodacima bilja i tartufa, do zrelih ovčjih i najcjenjenijih kozjih ekoloških sireva stancije Kumparička. Istodobno je na Placi otvoren mrkat istrijanskega dela na kojem su lokalni proizvođači prodavali rukotvorine, med, kolače, suvenire, te kuhinjski pribor, nakit i suvenire od maslinovog drva, dok je u popodnevnim satima u žlinji 18. put izabrana najkoza.
Eno - gastro jesen
Festival je otvorio načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, koji je zaželio dobrodošlicu izlagačima i gostima.
- Ovim festivalom završava kulturno ljeto u Savičenti, a počinje eno - gastro jesen, rekao je Macan. Istarski župan Valter Flego kazao je da Županija u poljoprivredi "dela vjerodostojno delo".
- Mislim da smo u tome uspjeli, a to je zasluga svih vas koji, zajedno sa Županijom, gradovima i općinama, idete u smjeru zaštite vrhunskih proizvoda. Imamo force za novi iskorak u proizvodima, manifestacijama, prema ekološkoj proizvodnji, te povezivanju poljoprivrede i turizma. Istarska će županija svim ljudima koji žele delati biti iskren partner, poručio je župan. Elvis Percan, upravitelj zadruge Dva roga, koja je, uz Općinu i općinsku Turističku zajednicu, organizator manifestacije, zahvalio se izlagačima i svima koji su financijski pomogli. Među malobrojnim posjetiteljima uočili smo i predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je bio u društvu županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića.
Nakon nastupa KUD-a "Mate Balota" iz Raklja te dua Šik-šok, festival je otvoren simboličnim rezanjem sira teškog točno šest kilograma.
Izaslanstvo srpske općine Knić u Šumadiji, predvođeno tamošnjim načelnikom, bilo je gost ovogodišnjeg festivala. Igor Macan, pročelnik Jedinstvenog općinskog upravnog odjela, veli da Svetvinčenat planira suradnju s ovom srpskom općinom, a osobito su zainteresirani za razmjenu iskustava u poljoprivredi i turizmu. No, izvornog srpskog kajmaka kojeg nema u prodaji u Istri i s kojim se ne mogu mjeriti lažne i loše inačice pod nazivom kajmak, u kaštelu nije bilo. Elvis Percan veli da im nije ni cilj promovirati inozemne proizvođače, već se žele fokusirati na domaće, istarske.
- Ne izlazimo iz postojećih okvira jer nam budžet to ne dozvoljava. Naime, osim vlastitih sredstava, financijski nam pomažu Općina, IŽ i TZ. Promoviramo lokalne proizvođače i pitanje je koliki je njihov interes za konkurenciju. No, cilj nam je da iduće godinu cijelu Savičentu pretvorimo u mjesto održavanja festivala sira budući da je prostor u kaštelu ograničen na 20-ak izlagača. U pregovorima smo s nekim investitorima i organizatorima kako bismo to i realizirali. Željeli bismo da Savičenta postane jedna od destinacija svjetskih festivala sira. Takav jedan održava se u talijanskom mjestu Bra na kojem su zastupljeni svi kontinenti i proizvođači. Ondje se okupi cijeli grad od sto tisuća ljudi, a mi želimo takvo mini izdanje, rekao je Percan.
Najskuplji 350 kuna
Posjetitelji su mogli degustirati sir te ga kupiti i na licu mjesta prigristi uz čašu piva ili vina koje se nudilo na obližnjem štandu. Najjeftiniji, mladi sirevi stajali su 70-ak kuna, ovčji oko 180, pa sve do 260 kuna, koliko se cijenio Paški. Najskuplji je pak bio stari kozji sir za čiji se kilogram trebalo izdvojiti 350 kuna, dok je njegov mlađi brat koštao stotinjak kuna manje. Vrlo ukusni i traženi bili su sirevi s tartufima i raznim biljem (ružmarin, vlasac, majčina dušica), bučinim sjemenkama, a naš je favorit bio pepelko, uvaljan u pepeo. U OPG-u Novković taje njegovu recepturu, ali ne kriju da je u Dubrovniku proglašen najboljim sirom Mediterana i jedinim takvim u Hrvatskoj. Lanjski pobjednici, OPG Peršić, nudili su tri vrste sira od 70 do 100 kuna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)