Petnaest konjanika spremno za 39. trku na prstenac

Ove godine nastupit će 15 vitezova (D. ŠTIFANIĆ)
Ove godine nastupit će 15 vitezova (D. ŠTIFANIĆ)

Svečanim podizanjem zastave na barbanskoj Placi, u petak u 20.30 sati počinje 39. Trka na prstenac na kojoj će sudjelovati petnaest konjanika. Tom je prigodom danas u sjedištu Županije održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali barbanski načelnik Denis Kontošić, predsjednik Društva Trka na prstenac Mladen Kancelar i zapovjednik barbanskih konjanika Milio Grabrović. Istaknuli su kako se i ova utrka održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića koji će ove godine na Trci gostovati peti put, a najavili su dolazak i njegovog prethodnika Stjepana Mesića.

Kontošić je istaknuo da je Trka prerasla u atraktivan sportski i turistički događaj za koji sve više interes pokazuju strani posjetitelji. O tome svjedoči, rekao je, i to što je trenutno na Barbanštini sav smještaj popunjen.

Zapovjednik konjanika Milio Grabrović rekao je da su barbanski vitezovi u dobroj formi te dodao da se za Trku prvo javilo njih 22, a selekciju je prošlo 15 natjecatelja koji će u nedjelju nastupiti u svečanoj utrci.

Nakon podizanja zastave u petak, posjetiteljima će se predstaviti skulpture 3. Kiparske kolonije u drvu COK, a skulpture koje su izradili kipari iz Ernestinova, postavit će se u mjestima s najviše turističkih ležajeva na području općine. Istoga dana bit će otvorena izložba slika župnika Miroslawa Paraniaka, a nakon toga na Placi kreće zabava uz ženski pjevački zbor Učka iz Matulja i turnir u briškuli i trešeti.

U subotu u 10 sati počinje druga Robotrka na prstenac u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola, u 13 sati će se održati turnir u pljočkanju, a u 17 sati na barbanskom igralištu nogometni turnir. U isto vrijeme započinje 19. trka na viticu, a u 21 sati kreće plesna zabava na Placi uz koncert Zlatka Pejakovića.

Središnji događaj bit će u nedjelju, a sve počinje u podne sportskim programom za najmlađe nakon čega će se u 16 sati održati promenadni koncert limene glazbe i mažoretkinja. U 17 sati počinje 39. trka na prstenac, u 20 sati očekuje se nastup KUD-a Barban i njihovih gostiju. Završnica ovogodišnje Trke bit će koncert Nede Ukraden na Placi, a posjetitelji će točno u ponoć moći uživati u najavljenom vatrometu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter