Petkotina: Osam grupa i devet sati dobre zabave

Hladno pivo (M. ANGELINI)
Hladno pivo (M. ANGELINI)

Petkotina, festival alternativne glazbe, u svom devetnaestom izdanju održat će se danas (petak) u organizaciji buzetskog Kluba mladih BUM, na nogometnom igralištu Most u Buzetu, pored rijeke Mirne. Na najdugovječnijem i najjačem rock festivalu u regiji, od 20 sati nastupaju Hladno pivo, Justin's Johnson (Split), Radio Aktiv (Pula/Zagreb), Š.T.B.K. (Opatija/Ika), The Gonas (Buzet), Anger (Pula), Punčke (Vinkovci), Tito's Bojs (Rovinj). Koncert bi kao i lani, trebao potrajati punih devet sati, a ulaz je besplatan!

- Uz Hladno pivo koje je inače poznato diljem cijele regije dovodimo i mlade bendove u usponu od koji neki traju duže vremena, a neki su tek na početku. Izdvojio bi Punčke iz Vinkovaca koje su odsvirale ove godine sve poznatije festivale diljem regije i šire u inozemstvu i jako su dobro prihvaćene. Velika nam je čast što nakon tri godine njihova pauziranja dovodimo Tito's Bojs (Rovinj) koji su zadnji puta na Petkotini svirali 2000. godine, ističe jedan od organizatora festivala Sanjin Greblo.

Petkotina je kroz godine dobila svoje vjerne fanove pa u Buzetu očekuju posjetitelje iz Istre, ali i Rijeke, Kvarnera pa i susjedne Slovenije. Parkiranje je osigurano na parkiralištu u Mašimovoj škulji. Glavni pokrovitelj je Grad Buzet.

Prva Petkotina održala se 1993. godine, ali je ovo devetnaesto izdanje jer je rock festival zbog organizacijskih problema preskočio 2007. i 2008. godinu, a tih je godina održan zamjenski festival "Buzet poludi". Prvotna ideja bila je pružiti alternativu središnjoj gradskoj fešti Subotini te je Petkotina u početnim godinama okupljala mlade bendove s istarsko-riječkog područja, Zagreba i slovenskog primorja.

S godinama se festival počeo širiti, te je postao jednim od najznačajnijih alternativnih festivala u Istri. U ovih devetnaest godina na njemu je nastupilo više od stotinjak bendova, od kojih i neki koji su kasnije stekli afirmaciju, ali i značajan broj velikih rock imena, kao što su KUD Idijoti, Atheist rap, Let 3, Partibrejkers, Hladno pivo, Pozdrav Azri. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter