Petir: Tražimo suspenzije svih suspenzija u HSS-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska europarlamentarka i suspendirana HSS-ovka Marijana Petir poručila je srijedu kako traži "suspenzije svih suspenzija" u HSS-u jer nisu u skladu sa zakonom, dok je koprivničko-križevački župan Darko Koren optužio sadašnjeg predsjednika HSS-a Krešu Beljaka da je u 112-godišnjoj povijesti stranke nakon Puniše Račića napravio najveću štetu HSS-u.

"Postupak o suspenziji koji je pokrenuo Beljak protiv više od 100 članova HSS-a nije pošten ni pravedan, niti je u skladu sa Statutom, zakonom, Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima, i mi smo zbog toga uložili argumentirane žalbe", poručila je Petir s izvanredne konferencije za novinare.

Suspenzije, ističe,  nisu u skladu sa zakonskim propisima, niti suobrazložene, pa suspendirani niti ne znaju što im se stavlja na teret.

"One su generičke i svi članovi su dobili jedinstven tekst, iako vrlo vjerojatno nemaju svi iste uloge, pa tražimo da se te suspenzije povuku", rekla je Petir koja također traži odgodu Izborne skupštine HSS-a jer im nije omogućeno da sudjeluju u izbonim procesima.

Osim toga, dobila je informaciju da je Beljak suspendirao i neke članove Nadzornog odbora i Časnog suda, što nije pošteno.

"To su tijela stranke koja trebaju utvrditi jesu li postupci u skladu sa Statutom i zakonom. Imam  puno povjerenje u Nadzorni odbor i Časni sud da će po našim podnescima poduzeti primjerene mjere, a tu ključnu ulogu sada ima Nadzorni odbor, jer smo mi, osim što smo zatražili argumentirano isključenje gospodina Beljaka iz stranke i nadzor donešenih odluka, ovog tjedna zatražili od Nadzornog odbora da suspendira sve suspenzije jer nisu utemeljene, te da nam se omogući da i dalje s ponosom budemo članovi HSS-a", rekla je Petir.

U kontaktu su, kaže, s Ministarstvom uprave koje su obavijestili o aktivnostima koje nisu u skladu sa zakonom.

"Naša najveća briga je u segmentu koji se dogodio tijekom kolovoza, kada je Beljak spojio HSS s HSS-om braće Radić, bez da se HSS braće Radić prethodno ukinuo i bez da su njihovi članovi ušli u HSS. Po Zakonu o političkim strankama spajanje dviju stranaka nije moguće, a to je Beljak učinio jer je spojio te dvije stranke i kooptirao mimo Statuta i zakona dužnosnike HSS-a braće Radić u tijela naše stranke. Pitali smo Ministarstvo uprave je li Beljak time prekršio svoje ovlasti i ustvari ukinuo postojeći HSS, koji znamo već 113 godina", kazala je Petir.

Članstvo stranke, za koje tvrdi da se zbog posljednjih događaja osipa, pozvala je na jedinstvo te da ne vraćaju članske iskaznice. 

Na pitanje jesu li neke suspenzije povučene, odgovorila je kako nema takve informacije. ''Nemamo nikakvu informaciju da su neke suspenzije povučene niti se to radi tako da netko nazove 'voljenog vođu' i pokaje se pa da se suspenzija povuče''.

"Ovo je nezabilježen koncept kontrolirane demokracije, koju provodi naš predsjednik Beljak. Po tom konceptu on može ostati predsjednik do kada je živ jer u svakom izbornom procesu on prvo eliminira svoje protivnike, suparnike i delegate koji o tome trebaju odlučivati i ostane sam. Mislim da je to sumrak stranačke demokracije", rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Ljudi na terenu su, tvrdi Koren, razočarani stanjem u stranci i mnogi je napuštaju. "U 112 godina povijesti HSS-a, poslije Puniše Račić, Krešo Beljak je napravio najveću štetu HSS-u. Puniša Račić je pucao u čelnike HSS-a, a Beljak je pucao u cijeli HSS'', ustvrdio je Koren.

Ustvrdio je kako je na današnju konferenciju za novinare podršku došlo dati sedam od 21 županijske organizacije. "To je trećina svih u Hrvatskoj, a ako to predsjedniku i potpredsjednicima nije alarm za uzbunu, onda su oni u problemima", poručio je Koren. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter