Petir: Neki trgovački lanci prodaju meso staro sedam godina!

Mirjana Petir na pulskom fakultetu (D. MEMEDOVIĆ)
Mirjana Petir na pulskom fakultetu (D. MEMEDOVIĆ)

U organizaciji Centra za istraživanje Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u petak je na tom fakultetu gostovala HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je govorila o gorućim problemima koji potresaju hrvatske seljake, ali i najnovijim izazovima hrvatske poljoprivrede u okviru Europske unije. Već u uvodnom izlaganju istaknula je kako bez poljoprivrede nema ni proizvodnje hrane, poručivši studentima da poštuju seljake i sve one koji žive na selu, jer oni su čuvari hrvatskog prostora.

- I u vrijeme ove gospodarske krize, seljaci se samozapošljavaju i nisu na teret države - kazala je Petir. -Samo ove godine za poljoprivredu je u proračunu Europske unije osigurano 55,3 milijardi eura, što pokazuje da Europa želi osigurati dovoljne hrane za svojih 550 milijuna stanovnika koja ujedno mora biti i cjenovno pristupačna.

Naglasila je da i regionalne vlasti imaju mogućnosti donijeti svoje programe razvoja poljoprivrede, koje će usmjeriti na specifične smjernice razvoja svojih ruralnih prostora.

- Hrvatska u okviru Programa za ruralni razvoj do 2020. godine na raspolaganju ima 2,4 milijarde eura, a tome još treba pridodati 425 milijuna eura kroz izravna plaćanja odnosno poticaje. Nevjerojatno, da je program ruralnog razvoja Hrvatskoj vraćan čak pet puta na doradu jer političari nisu željeli slušati struku i proizvođače, zbog čega smo u mandatu bivšeg ministra poljoprivrede u 2014. godini izgubili čak 50 milijuna eura - rekla je Petir.

Naglasila je da je u Hrvatskoj i dalje gorući problem ogromna količina neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, a taj je problem prisutan i u Istri gdje dodatnu prepreku čini i visoka cijena zemljišta.

- Nikad nećemo biti konkurentni u proizvedenim količinama, no moramo biti svjesni da itekako možemo konkurirati u kvaliteti i sve to usmjeriti na turizam jer zaista imamo najbolju hranu na svijetu. Sramota je da u hrvatskim hotelima gostima nudimo smeće iz trgovačkih lanaca, a hrvatski seljaci svoju hranu nemaju kome prodati - veli Petir. - Nitko ne štiti seljake. Oni potpišu ugovore s trgovačkim lancima, ali se taj isti ugovor može preko noći raskinuti, a centri im vratiti cijelu pošiljku jer im možda jabuke taj dan nisu dovoljno lijepo izgledale. Imamo saznanja da se naši kvalitetni proizvodi izvoze u Europsku uniju i tamo prodaju, dok se kod nas uvoze proizvodi loše kvalitete i upitnog porijekla. U nekim trgovačkim lancima prodaje se meso staro sedam godina, prepakirava se, odmrzava i zamrzava po nekoliko puta dok ne dođe na police.

Međutim kako je rekla, lobiji su prejaki pa joj već sada dolaze povratne informacije kako ti takav postupak bio preskup. Na kraju je rekla da rješenje u poboljšanju položaja seljaka vidi u smanjenju PDV-a na hranu i repromaterijalu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter