Petir na prijedlog HBK-a u Odboru za ljudska prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir.

Raspravu je jedino izazvao izbor vanjskih članova Odbora za ljudska prava, nakon što je Goran Beus Richembergh (HNS) poručio kako ne može glasati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale "homofobom desetljeća".

"Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži izbor bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost", rekao je Richembergh, naglasivši da Sabor ne bi smio svojim odlukama iritirati javnost, posebno ne onu koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

U tom je smislu predložio da se ponovno provede natječaj za izbor članova tog odbora, prigovorivši, kao i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, i odluci da u odboru sjede dva člana romske nacionalne manjine, zauzevši se da manjine zastupljene u Odboru imaju po jednog predstavnika.  

Za repliku se potom javio HSS-ov zastupnik i predsjednik te stranke Branko Hrg, naglasivši da Marijanu Petir nije za članicu Odbora predložio HSS, nego Hrvatska biskupska konferencija (HBK).

"Visoko cijenim vaš pokušaj da se odgovornost prebaci na nekoga drugoga, ali odgovornost za ovaj izbor snosimo mi, a ne HBK", odgovorio mu je Richembergh.

Njemu je replicirao i Dinko Burić (HDSSB), zamjerivši HNS-ovcu da se nečemu protivi, a ne podnosi nikakve prijedloge.

"Nemojte obezvrjeđivati osobne prijedloge, a posebno ne one koje dolaze od Biskupske konferencije", poručio je Richemberghu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter