Petir: Loši proizvodi nam čine nelojalnu konkurenciju

Marijana Petir (D. MEMEDOVIĆ)
Marijana Petir (D. MEMEDOVIĆ)

Zastupnica Hrvatske seljačke stranke u Europskom parlamentu nedavno je u Puli održala predavanje na Ekonomskom fakultetu. To je bila prilika da s njom popričamo o aktualnim temama u Hrvatskoj i Istri.

- Bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu nazivali ste grobarom hrvatske poljoprivrede. Što očekujete od njegovog nasljednika Davora Romića?

- To sam izjavila nakon što sam provjerila podatke i doznala da je gotovo 100 tisuća obiteljskih gospodarstva nestalo iz upisnika što znači da su vjerojatno propali. Ako se tako nešto dogodi u mandatu jednog ministra, onda zaista ne mogu dati neku dobru ocjenu. Imajući u vidu mogućnosti koje smo mogli koristiti iz Europske unije, a koje smo propustili, jasno je da Jakovina nije dobro gospodario tim resorom.

Od novog ministra očekujem da prepozna poljoprivredu kao najvažniju gospodarsku granu u Hrvatskoj, ali i da prepozna važnu ulogu hrvatskih poljoprivrednika i seljaka u očuvanju ruralnog prostora. Također, očekujem da potpore koje idu, preusmjeri prema obiteljskim gospodarstvima i da na jedan pravedniji način upravlja resorom koji je izuzetno važan za cijelu Hrvatsku.

- Koju reformu prvu očekujete a mogla bi poboljšati status hrvatskog seljaka?

- Prije svega treba promijeniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu i omogućiti poljoprivrednicima i proizvođačima da uđu u posjed zemljišta, jer da bi mogli proizvoditi hranu, potrebna im je zemlja. Uz to nužno je promijeniti i program ruralnog razvoja na način da se on usmjeri prema obiteljskim gospodarstvima, a tu hrvatski program nije bio jasan. Bitno je omogućiti transparentan i pravičan način pristupa financijskim sredstvima koja poljoprivrednicima trebaju pomoći da se lakše snađu na tržištu, da moderniziraju objekte, nabave nove strojeve i mehanizaciju.

No veliki problem će biti, što nije slučaj samo kod nas, razračunavanje s nepoštenom trgovačkom praksom. Međutim, uz dobre inspekcijske kontrole i snažniju suradnju s carinskom upravom, mnogo loših proizvoda koji nam čine nelojalnu konkurenciju, mogli bi se suzbiti na vrijeme. Da inspekcija i carina rade svoj posao, loši proizvodi nikada ne bi završili na našim tanjurima.

- Zalažete li se za reviziju dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta?

- Činjenica je da su i sam Zakon i pravilnici čudno bili postavljeni i kao takvi su se izigravali. Nije normalno da lokalno stanovništvo ne može dobiti zemlju, ali je mogu dobiti neki koji žive i preko 100 kilometara daleko, a predstavljaju se kao stočari bezemljaši, a zapravo se radi o tvrtkama kćerima od neke velike tvrtke ili koncerna. Takav sustav nije održiv i očekujem od novog ministra da provjeri što se događalo i raskine one ugovore koji nisu sklopljeni na valjan način.

- Vlada je najavila odustajanje od istraživanja ugljikovodika na Jadranu. Podržavate li takav potez nove Vlade?

- Smatram da nije trebalo niti doći do inicijative da se ugljikovodici istražuju u Jadranu jer korist koju imamo od turizma i ribarstva je višestruko veća od koristi koju bi imali od eventualne eksploatacije nafte. Ne dopada mi se kada ljudi koji dobiju povjerenje naroda da upravljaju državom u njihovo ime, stranim tvrtkama daju podatke koji spadaju u pitanje zaštite nacionalnih interesa, a onda te tvrtke švrljaju i snimaju naše more. Ili kada raspisuju natječaje koji su u najmanju ruku čudni bez da su prethodno provedeni svi postupci procjene utjecaja na okoliš. To u ozbiljnu opasnost dovodi i moguće investitore jer ih dovodite u zabludu da će možda moći vršiti eksploataciju, a kasnije, kada se napravi strateška studija utjecaja na okoliš, pokaže se da na tom mjestu to neće biti moguće. To znači da ste nekome ukrali vrijeme i novac, a na takav se način ne vodi politika. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter