Petina predloženog proracuna za Kaštijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi rebalans županijskog proracuna za ovu i prvo citanje onog za iducu godinu usvojeni su sinoc na Skupštini Istarske županije, uz suzdržane glasove oporbenih vijecnika s Nezavisne liste Plinija Cuccurina. Rebalansom je proracun povecan za 21,7 milijuna, pa iznosi 283 milijuna, s tim da je prihod od poreza na dohodak smanjen za 2,5 milijuna. Za 2012. predložen je proracun od 395 milijuna kuna, a razlog tomu je novac iz Europe za gradnju Kaštijuna. Rok za podnošenje amandmana na proracun je 21. studenoga.

Vijecnike je cini se uhvatila predizborna groznica. Izgledalo je kao da se ide na lokalne, a ne na parlamentarne izbore. Uostalom, vijecnici s Cuccurinove liste su uoci sjednice Skupštine održali konferenciju za novinare na kojoj su rekli što misle o ovim dokumentima i najavili kako ce se ponašati kod glasanja.

Na njihove je tvrdnje sa skupštinske govornice reagirao Tedi Chiavalon u ime vecinskog kluba IDS-HNS. Rekao je da se negativno iznenadio njihovim izjavama o tome da je manje novca predvideno za bolnicu, a više za projekt Brijuni rivijera pa je opet išao citati rebalans te im je potom porucio neka prestanu lagati.

"Za bolnicu ne ide niti kuna manje", rekao je Chiavalon, vec ce novac biti osiguran iz decentraliziranih sredstava. Za Brijuni rivijeru Županija i država zajedno pokrivaju troškove. Prozvao je Cuccurina (nije ga bilo, op.a.) jer njegova tvrtka nije uplatila niti kune naknade za korištenje turistickog zemljišta u državni, županijski i proracune Rovinja i Vrsara, što izbjegavaju vec 11 godina.

Replicirao je Vlado Ivetic s Cuccurinove liste jer "Chiavalon govornicu koristi da napada i blati predstavnike Ladonje. Ti meni ne možeš reci da ja lažem. Ovo je prelilo cašu". O tome tko i koliko laže ce, po njemu, biraci odlucivati 4. prosinca.

Ukljucio se i župan Ivan Jakovcic ponavljajuci da je novac za bolnicu prioritet nad prioritetima, a Brijuni rivijera obaveza da se osigura zapošljavanje. Josip Anton Rupnik (Zeleni) je rekao da u javnosti negativno djeluje smanjenje sredstava za ekopoljoprivredu. Župan je pojasnio da su skinuli 50 tisuca od planiranih 150 tisuca za ovu godinu jer je utrošeno samo 16 tisuca. Obecao je da ce se ako bude trebalo dodatno osigurati tih 50 tisuca kuna.

Jakovcic je rekao da kroz proracun samo prolazi novac za Kaštijun i EU-programe i da se radi o proracunu kontinuiteta županijske politike, ali da se nažalost decentralizacija nije dogodila. Novostima o decentralizaciji se nada Chiavalon, jer je predloženi proracun za iducu godinu zasnovan na politici koju je do sada vodio HDZ. Nada se i da ce Cuccurin biti jedan od prvih koji ce u proracun za 2012. uplatiti novac od turistickog zemljišta.

Medunarodne aktivnosti i uspjehe Županije detaljno je prezentirao procelnik Oriano Otocan. Pocele su pripreme za otvaranje ureda u New Yorku, a ured u Bruxellesu, koji je osnovan 2005., bit ce još važniji ulaskom Hrvatske u EU jer tada ce se baviti europskim politikama. U javnom sektoru Istre je 50-ak osoba osposobljeno za cijeli projektni ciklus kojim se dolazi do novca iz EU-programa. Najavio je skori odlazak u poljsku regiju Malopolska jer je ta država najbolja u korištenju strukturnih fondova EU-a pa su u sedam godina iskoristili 80 milijardi eura. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter