Petina djece izložena seksualnom nasilju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okrugli stol pod nazivom "Stop seksualnom nasilju nad djecom", organiziran u sklopu kampanje Vijeca Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom, održan je u petak u pulskoj Sveucilišnoj knjižnici s ciljem da se informiraju i bolje povežu strucnjaci iz razlicitih organizacija koji rade s djecom i obiteljima. Okupilo se više desetaka strucnjaka iz raznih podrucja rada s djecom, od odgajatelja, psihologa, pedagoga, socijalnih radnika do predstavnika policije te državnih odvjetništava.

Predavacica Danijela Ustic iz Obiteljskog centra IŽ - cije je predavanje nosilo ime cjelokupne kampanje - pojasnila je zbog cega se u nju uopce krenulo. Pokrenuta je zbog zabrinjavajuce raširene pojave seksualnog nasilja nad djecom, ali i kao podsjetnik odgovornosti odraslih prema djeci. Receno je takoder da je prema istraživanja cak 20 posto djece Europe bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja te da je u 80 posto slucajeva zlostavljac poznat žrtvi.

Ustic je predstavila znakove seksualnog zlostavljanja kod djeteta (neobicni zdravstveni problemi, teškoce u spavanju, strah od bliskog kontakta, rizicna ponašanja i tako dalje). Zablude su da se zlostavljenje dogada samo odredenoj djeci, da su zlostavljaci djeci nepoznate osobe, da su zlostavljaci samo muškarci te je pogrešno vjerovanje da ako dijete pristane tada nije zlostavljano.

O rizicima spolnog zlostavljanja djece putem interneta govorila je Tijana Vukic Stjelja sa Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli. Istaknuto je da se primjerice samo na društvenoj mreži Facebook dnevno ukloni 20 tisuca profila malodobne djece (FB je zabranjen mladima od 13 godina), koji su zapravo najugroženija skupina djece. Takoder, zabrinjavajuci je podatak, istaknula je Vukic Stjelja, da cak 15 posto djece u Europi u zadnjih godinu dana primilo ili vidjelo seksualnu poruku. Napomenula je da u Hrvatskoj slicnih istraživanja nema, osim jednog iz 2008. godine prema kojem je 28 posto djece nižih razreda imalo opasan kontakt.

- Uskoro ce se oformiti medijsko savjetovalište pri Obiteljskom centru koje ce medu ostalim raditi takva istraživanja, što je izuzetno važno, rekla je.

Zanimljivo predavanje održala je voditeljica Odsjeka za maloljetnicku delikvenciju Štefanija Žumbar Prosenjak. Kazala je da su zlostavljana djeca vrlo cesto žrtve njima bliskih osoba stoga im je teško razluciti je li to dobro ili nije. Još je veci problem što se djeca rijetko povjeravaju roditeljima. Vrlo cesto se policija susrece i sa situacijama da žrtva ne želi govoriti o tome, a nažalost cest je slucaj da obitelj ili bližnji žele sakriti "sramotu" pa poticu žrtvu na šutnju.

- Istra nema dovoljno strucnjaka za rad sa zlostavljanom djecom, pogotovo za onaj prvi razgovor, a nedostaje nam i naknadni rad sa žrtvom pa su nakon sudskog procesuiranja zlostavljaca žrtve prepuštene same sebi, rekla je Prosenjak Žumbar. Apelirala je da onaj tko posumnja na zlostavljanje djece, bilo to nastavnik, roditelj ili odgajatelj, slucaj prijavi policiji ili Državnom odvjetništvu, a ne da situaciju pokušava riješiti sam. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter