Peticiju Mijenjajte ga! potpisalo 13.135 prosvjetara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peticiju "Mijenjajte ga!" Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod potpisalo je 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od približno njih 60.000, a potpise u dva crvena fascikla predat će premijeru Zoranu Milanoviću prihvati li sindikalni poziv na sastanak, najavio je danas predsjednik tog sindikata Željko Stipić.

Stipić je na konferenciji za novinare, govoreći o rezultatima peticije kojom se od premijera traži razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, naveo da potpisi još uvijek stižu pa će ih, kaže, biti više od 13.500.

- Možda će se to nekome činiti ne prevelikim brojem, ali naših 13,5 tisuća potpisa jednako je u postotku broju koji je prikupila udruga "U ime obitelji", tako da je ta naša akcija, koju slikovito možemo nazvati "U ime obrazovanja", postigla gotovo jednak učinak i zbog toga smo zadovoljni i sretni, rekao je Stipić.

Jovanovićevo razrješenje Preporod traži "zbog isplate smanjene plaće za studeni, zbog neisplate putnih troškova za prosinac te zbog nekvalitetnog obnašanja dužnosti ministra".

Stipić je zahvalio Sindikatu hrvatskih učitelja i udruzi Nastavnici organizirano koji su poduprli njihovu akciju provedenu od 17. do 19. prosinca u 519 škola odnosno 165 osnovnih i 18 srednjih škola u kojima Preporod ne djeluje.

- Preporod ima 8.500 članova u 330 osnovnih i srednjih škola (u trećini škola u Hrvatskoj) pa je jasno da toliki broj potpisa ne bi mogao biti prikupljen bez podrške drugih sindikata i zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani, rekao je te najavio da će nastojati osigurati i nastavak akcije tako da se potpisivanje peticije "Mijenjajte ga!" omogući studentima te zaposlenicima u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, kao i u školskim ustanovama gdje potpisivanje dosad nije bilo organizirano.

Predstavnica udruge Nastavnici organizirano Ana Majnarić zahvalila je svim učiteljima, profesorima i članovima pomoćnog i tehničkog osoblja koji su dosad potpisali peticiju i uputila kritiku na retoriku Vlade i premijera koji, kako navodi, priča o solidarnosti i gledanju šire slike, a prvi se ne solidarizira niti misli o obrazovanju.

Stipić je najavio da će premijeru Milanoviću danas uputiti dopis i zatražiti da primi predstavnike Preporoda te mu predati potpise i iznijeti svoje zahtjeve i argumenta, a ako se to ne desi, i to je poruka - da se premijer oglušio o glasove onih o koje se nikada ne bi trebao oglušiti.

Na zamolbu novinara da komentira izjavu premijera Milanovića da neće šutnuti svog ministra koji radi kao konj, Stipić je rekao da kao prosvjetari nikada ne bi upotrijebili taj izraz.

- A kad ga upotrijebi premijer, to znači da smo mi prosvjetari negdje zakazali... Ulični vokabular postoji, ali mu zasigurno nije mjesto u ustima predsjednika Vlade, dodao je.

Novinari su se zanimali i za daljnje akcije sindikata ako premijer ignorira njihov zahtjev te predviđaju li eskalaciju nezadovoljstva u školama u drugoj polovici mandata ako Jovanović ostane ministar.

- Vjerujemo da se to neće dogoditi i da će premijer shvatiti našu poruku. Ne tražimo ništa uvijeno, nego da se u drugoj polovici mandata Vlada počne drugačije ponašati u pogledu odgoja i obrazovanja. Premijer je na potezu. On može smijeniti svog ministra ili čekati da narod smijeni njega. Želio bih da, ako se to drugo dogodi, to bude što prije, da svi zajedno ne gubimo vrijeme. Obično sindikati najavljuju vruću jesen, ali siguran sam da će ovo biti vruće proljeće, ustvrdio je čelnik Preporoda.

Jovanović: Peticiju doživljavam kao anketu Crodemoskopa

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod doživljava jednako kao i anketu Crodemoskopa ili nekog drugog ispitivanja javnog mnijenja, koja mu može biti samo putokaz u budućem radu i smjernica za određene odluke.

- U prvoj polovici mandata, kao ministar, donio sam čitav niz odluka i pokrenuo brojne procese koji na prvi pogled ne moraju izazivati opće odobravanje ili oduševljenje oko 70.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, istaknuo je Jovanović u reakciji na današnju objavu sindikata Preporod da je peticiju za njegovu smjenu potpisalo 13.135 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

Jovanović kaže da može razumjeti da se toliki broj prosvjetara ne slaže s njegovim radom te naglašava da nije došao na čelo Ministarstva da bi postao "ministar simpatičnosti".

- Moj je zadatak učiniti obrazovanje jednako dostupnim svima pod jednakim uvjetima, povećati kvalitetu u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta, uvesti više reda u sustav, povećati njegovu učinkovitost i što kvalitetnije iskoristiti ograničene resurse koji su nam na raspolaganju u obrazovanju, znanosti i sportu, ističe Jovanović.

- Razumljivo je da velike promjene i uvođenje reda u sustav izazivaju i velike reakcije. Svi objektivni pokazatelji govore da idemo u dobrom smjeru, tvrdi Jovanović. "Stoga će mi rezultati peticije biti samo dodatni poticaj za još više odlučnosti, da bi na kraju mandata velika većina zaposlenih u sustavu obrazovanja, znanosti i sporta moj rad, rad mojih suradnika i cijelog MZOS-a ocijenila visokom ocjenom", dodao je.

- To je i put za drugi mandat ove Vlade, jer je to jedini način da se Hrvatskoj osigura stabilnost i bolji život. U tome će uvijek obrazovanje i znanost biti na prvom mjestu, piše u priopćenju ministra znanosti, obrazovanja i sporta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter