Peticija za temeljni dohodak svima u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možete li zamisliti društvo u kojem bi svaki odrasli pojedinac, zaposlen ili nezaposlen te bez obzira na imetak, imao pravo na temeljni dohodak? 

U Europskoj uniji u toku je potpisivanje peticije za uvođenje univerzalnog temeljnog dohotka (UTD). Zagovornici UTD-a moraju prikupiti najmanje milijun potpisa u najmanje sedam država članica, nakon čega će Europska komisija morati razmotriti njihov prijedlog. O njemu će potom raspravljati i Europski parlament, nakon čega bi Europska komisija donijela konačnu odluku.

Svakoj članici EU određen je prag broja potpisa, a on mora biti prijeđen u najmanje sedam članica da inicijativa uspije (za Hrvatsku je taj prag 9.000 potpisa, a za Njemačku 74.250 potpisa). Inicijativa se može potpisati preko sustava Europske komisije na internetskoj adresi http://sign.basicincome2013.eu/

Ako do 14. siječnja bude prikupljen dovoljan broj potpisa Europa će biti korak bliže uvođenju sustava koji će svakom pojedincu jamčiti temeljnu egzistencijalnu sigurnost. 

U EU na pragu siromaštva živi 120 milijuna stanovnika, dok je u Hrvatskoj taj broj srazmjerno još i veći. UTD "popravlja" kapitalizam: dok sadašnji sistem masovno proizvodi socijalnu isključenost i raslojenost, ideja UTD-a temelji se na uključenosti i osobnom dostojanstvu, socijalnoj sigurnosti svih građana, i to na dugoročnoj osnovi, čime bi se rasteretio i postojeći socijalni sustav.

Ideja UTD-a, naravno, ima i svoje protivnike. Kritičari tvrde kako je ideja apsurdna, jer bi pomogla onima koji ne žele raditi. Jedan od njihovih najčešćih argumenata svodi se na visoke izdatke takvog dohotka (taj bi iznos bio određen za svaku zemlju posebno, a u Hrvatskoj bi se kretao malo iznad 2.000 kuna). (D. ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter