Peticija za jeftiniji autoplin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga za ukapljeni naftni plin (UNP), koja okuplja vozace koji se voze na autoplin, pokrenula je na punionicama autoplina izvan sustava Ine i na internetu peticiju protiv uvodenja trošarine na ovo gorivo od pocetka iduce godine.

Naime, sukladno izmijenjenom Zakonu o trošarinama, od 1. sijecnja 2010. naplacivat ce se trošarina na svaku litru pogonskog UNP-a, dakle autoplina, u visini od 912 kuna na tisucu kilograma, što znaci da ce, preracunato u litre, vozaci placati 0,51 kunu za svaku kupljenu litru autoplina.

Od svibnja ove godine cijena autoplina, koja je dotad bila fiksna (3,35 kuna/litra), formira se tržišno svakog posljednjeg dana u mjesecu, s primjenom od prvog dana iduceg mjeseca, i trenutacno iznosi 4,42 kune.

To znaci da ce, s novim poskupljenjima i novom trošarinom, litra autoplina s prvim danom iduce godine najvjerojatnije premašiti pet kuna, cime ce, kažu u Udruzi za UNP, biti najskuplja u Europi. Šokirat ce, uvjereni su, ne samo domace vozace, nego i strane turiste koji nam dolaze na ljetovanje.

I druge europske države imaju trošarine na autoplin, no istovremeno cijenu tog goriva ublažavaju smanjenjem drugih nameta te raznim povlasticama i državnim subvencijama.

U Sloveniji, primjerice, s trošarinom, litra autoplina trenutacno košta 4,41 kunu, što znaci da ce od iduce godine hrvatski autoplin, koji sami proizvodimo, biti za pola kune skuplji od slovenskog. Tako visoka cijena sigurno ce, uvjereni su u Udruzi za UNP i HAK-u, destimulirati vozace koji se voze na autoplin.

Peticiju je, kako doznajemo, do sada potpisalo oko 4 tisuce vozaca na autoplin, od njih ukupno 65 tisuca u Hrvatskoj.

- Uvodenje trošarina na autoplin nije ništa doli pljacka i otimacina, a na tržištu autoplina ionako vlada kaos, istice Branimir Palunko, clan upravnog odbora Udruge za UNP, dok Georg Davor Lisicin, voditelj HAK-ovog Tehnickog sektora, istice da je Vlada trebala, ako trošarine vec mora biti, odrediti njen manji iznos.

Predstavnici HAK-a i Udruge za UNP sastali su se i s predstavnicima Ine, koji su obecali da ce pokušati s Ministarstvom gospodarstva vidjeti može li se, prije uvodenja trošarine, cijena negdje drugdje rezati, da od 1. sijecnja ne bi premašila pet kuna.


Podijeli: Facebook Twiter