Peticija smutnje o gradnji na Delfinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Inicijative gradana koja od studenog prošle godine prikuplja potpise za izmjenu Generalnog urbanistickog plana (GUP), ne bi li se sprijecila planirana gradnja na Delfinu, jucer su se javili priopcenjem kojim žele skrenuti pozornost na cinjenicu da se u gradu pojavila još jedna peticija, nepoznatog organizatora, ali u toj se peticiji pod nazivom "Protiv betonizacije", gradani pozivaju da podupru izgradnju iznad lucice Delfin.

Naime, clanovi Inicijative zatekli su jucer u tim aktivnostima dvije studentice koje su prikupljale potpise na štandu na Narodnom trgu. Davor Brenko iz inicijative pojašnjava nam da im je jedna od njih rekla da je mislila da prikuplja potpise protiv gradnje, a da bi apsurd bio veci priznala im je da je i sama ranije potpisala peticiju Inicijative gradana te je mislila da je rijec o istom prikupljanju potpisa.

Ono što bi moglo zbuniti gradane, pojašnjava Brenko, jest ono što im prezentiraju sakupljaci potpisa - fotografiju simulacije stambenih gradevina iznad Delfina, a koju je privatni investitor, tvrtka SBE iz Rijeke, medijima predstavio kao svoju viziju, uz vec navedenu parolu "Protiv betonizacije". Medutim, na listi na kojoj se prikupljaju potpisi navedeno je nešto sasvim drugo.



Naime, sadržaj teksta iznad rubrika za potpis doslovno glasi: "Svojim potpisom dajem potporu daljnjem urbanom uredenju i razvoju Grada Pule i projektu uredenja zone lucica Delfin". Drugim rijecima, ova je peticija je potpuno suprotna onoj Inicijative gradana i zapravo podupire gradnju stambenih objekata iznad Delfina, smatraju u Inicijativi.

"Potpisom te liste ne podržava se razvoj grada, vec privatni interesi pojedinaca (izraelskog investitora i njihovih placenika) za beskrupuloznom zaradom na racun gradana. Na listi nema nikakvog obrazloženja ni naznake o tome tko je organizirao prikupljanje niti u koju svrhu", navodi se u priopcenju clanova Inicijative.

Tvrde i da su im dvije studentice koje prikupljaju potpise za peticiju koja podupire gradnju na Delfinu otkrile da im je za 20 prikupljenih potpisa obecana zarada od 50 kuna. "Neke osobe koje su angažirane u sakupljanju potpisa dodatno su nam pojasnile da su bile uvjerene da se radi o prikupljanju potpisa za izgradnju djecjeg vrtica i igrališta na tom podrucju", tvrde clanovi Inicijative.

Zbog svega toga mole gradane da obrate pažnju na to što potpisuju. Podsjecaju da se u njihovoj peticiji zahtijeva izmjena GUP-a kojom bi se sprijecila izgradnja na Delfinu te bi se obustavio proces donošenja Urbanistickog plana uredenja "Lucica Delfin". Peticijom zahtijevaju da se površina namijenjena za stambenu izgradnju prenamijeni u zonu za sport i rekreaciju, javne zelene površine, šetnice, parkove, a da desetina površine bude za trgovacko-uslužnu i ugostiteljsko-zabavnu djelatnost te za javni parking.

"Naša se Inicijativa odavno predstavila i u mnogo navrata javno izložila namjere i svrhu prikupljanja potpisa. Gradani su upoznati jedino s našom Inicijativom i stoga mogu lako biti prevareni. Naša potpisna lista na poledini ima obrazloženje zahtjeva, skicu navedene zone u boji i ime inicijative koja potpise prikuplja. Gradani bi prije svakog potpisivanja trebali provjeriti o cemu se i kome radi, da se ne bi dogodilo da nenamjerno svoj glas daju za planiranu gradnju umjesto protiv", upozoravaju iz Inicijative.

Iako ne znaju tko je organizirao potpisivanje slicne peticije s potpuno razlicitim sadržajem, naglašavaju da im ovakav nacin prikupljanja potpisa, bez javnog predstavljanja, daje za pravo da posumnjaju u dobre namjere i želju da se prijevarom dode do potpisa gradana.

Jucer smo pokušali doznati je li Grad eventualno organizirao ili je izdao, i kome, odobrenje za prikupljanje potpisa za gradnju iznad Delfina. Procelnik Giordano Škuflic tvrdi da Grad sigurno nije inicijator nove peticije, a nema ni ikakvih saznanja tko je organizirao takvo što.

- Prikupljanje potpisa nije u našoj ingerenciji. Ne znam ni je li netko tražio odobrenje za zauzimanje javne površine, jer to nije u mojoj domeni, kaže Škuflic. Više detalja htjeli smo doznati i od predstavnika investitora Shloma Amira, no unatoc brojnim pozivima nije se javljao na mobitel. (Bojan ŽIŽOVIC)

Prikupili više od 3.500 potpisa

Više od 3.500 potpisa prikupila je dosad Inicijativa gradana. Isticu i da se prikupljanje potpisa nastavlja. Njih ce clanovi Inicijative uruciti predsjedniku Gradskog vijeca prije sjednice na kojoj se bude odlucivalo o usvajanju UPU-a "Lucica Delfin".


Podijeli: Facebook Twiter