Peticija protiv uništavanja Galebovih stijena

U ponedjeljak je na Galebove stijene pozvana i policija
U ponedjeljak je na Galebove stijene pozvana i policija

Nakon što su uočeni radovi na dijelu Valovine, točnije na predjelu Galebovih stijena, grupa od 30-ak Puljana u ponedjeljak poslijepodne okupila se na spornoj lokaciji da bi, kako kažu, vidjeli razmjere uništavanja borove šumice zbog probijanja puta i uređenja parkirališta do same obale mora. Kako ističu i na svojoj stranici na društvenoj mreži, riječ je o zadnjem idiličnom i netaknutom dijelu obale u okolici Pule te aktivnom staništu sredozemne medvjedice uvrštenom u strogo zaštićena područja Natura 2000. Stoga traže što hitnije obustavljanje daljnje devastacije te saniranje onoga što je već uništeno.

Napominju da se radi o "devastiranom terenu na desnom dijelu obale Uvale Muzilj, na k.č. 5326/1" te da je u obližnjoj uvali Valovine već izdana koncesija za gradnju. U utorak je stoga krenulo i potpisivanje peticije na www.ipetitions.com/petition/uvala-muzilj-znacajni-krajobraz, a u obrazloženju kažu da su ponukani "devastacijom predivnog krajobraza u okolici Pule - Galebovih stijena na Valovinama" pa na ovaj način stanovnici grada Pule i šire okolice zahtijevaju da se uvala Mužilj i Galebove stijene proglase značajnim krajobrazom. S potpisima će ići prema nadležnom ministarstvu, a ističu da je to najbolja i jedina solucija koju imaju.

Inače, značajni krajobraz je prirodni ili kultivirani predjel velike krajobrazne vrijednosti i biološke raznolikosti ili kulturno-povijesne vrijednosti, ili krajobraz očuvanih jedinstvenih obilježja karakterističnih za pojedino područje, namijenjen odmoru i rekreaciji ili osobito vrijedni krajobraz utvrđen sukladno zakonu. U značajnom krajobrazu nisu dopušteni zahvati i radnje koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen.

Potpisnici peticije na taj će se način založiti da Galebove stijene moraju ostati netaknuto područje. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter