Peticija protiv rušenja rodne kuce Ivana Kozarca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 1.500 potpisa gradana Vinkovaca prikupljeno je do sada na peticiji protiv rušenja rodne kuce hrvatskog književnika Ivana Kozarca, u dijelu grada zvanom Krnjaš, a tipski je primjer autohtonog šokackog graditeljstva, istaknuto je na konferenciji za novinare koju su u ponedjeljak u prostorijama vinkovacke udruge mladih Muvka održale Marina Budimir i Ivana Stažic.

Prema rijecima Marine Budimir, vinkovackom gradskom Odjelu za prostorno uredenje, gradnju i zaštitu okoliša predan je zahtjev za hitan postupak utvrdivanja rodne kuce književnika Ivana Kozarca kao kulturnog dobra i dobra od lokalnog znacenja.

Istaknula je da Grad Kozarcevu kucu ne samo da nije zaštitio, vec je i ukinuo raniju zaštitu, iako je Ministarstvo kulture još 1995. gradskim vlastima dostavilo prijedlog zašticenih objekata, medu kojima je i Kozarceva rodna kuca.

Potpisivanje peticije bit ce nastavljeno te ce biti predana gradonacelniku Vinkovaca Mladenu Karlicu i predsjedniku Gradskog vijeca Senku Bošnjaku.

Potpisivanje peticije medu gradanima Vinkovaca i na Facebooku pocelo je nakon što je na toj društvenoj mreži nedavno objavljena infomacija kako rodna kuca Ivana Kozarca na vinkovackom Krnjašu, u kojoj je taj književnik živio 25 godina, nije zašticeno kulturno dobro te postoji mogucnost njezinog rušenja.

Ivan Kozarac roden je u Vinkovcima 1885., u kojima i umire 1910. godine. Za života je objavio zbirku poetske proze "Slavonska krv" (1906.). Posthumno mu je objavljen roman "?uka Begovic" (1911.), jedno od najboljih djela hrvatske moderne, u kojem opisuje propadanje slavonskog sela, te "Izabrane pripovijetke i "Pjesme" (1911.).


Podijeli: Facebook Twiter