Peticija protiv ministra Jovanovića: "Mijenjajte ga!"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizira potpisivanje peticije u školama kojom će zaposlenici zatražiti od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da smijeni ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik tog sindikata Željko Stipić.

Ocijenio je da će, "ako bude prikupljeno puno potpisa, a predsjednik Vlade ne smijeni ministra Jovanovića, javnosti i zaposlenima u školama biti poslana jasna poruka da iza svih pogrešnih i štetnih ministrovih odluka, višestrukih zakidanja na plaćama i neisplati materijalnih prava stoje premijer Zoran Milanović i Vlada".

Peticija naziva "Mijenjajte ga!" moći će se do kraja tjedna potpisati u svim osnovnim i srednjim školama, a Stipić je istaknuo da u Preporodu očekuju potporu i iz drugih sindikata, to jest da je ministar Jovanović "uspio" poboljšati njihovu suradnju i komunikaciju.

Ocijenio je da su zaposlenici u školama nezadovoljni radom resornog ministra, plaće su među javnim službama smanjene samo učiteljima i nastavnicima, zbog jednodnevnog štrajka bile su im upućivane uvrede, a usto se sada plaće ponovno umanjuju, ne isplaćuju se jubilarne nagrade i troškovi prijevoza te ministar izaziva nezadovoljstvo i bijes zaposlenika.

Naglašavajući da je većem dijelu zaposlenih zbog propusta u izračunu proračunskih sredstava umanjena plaća za studeni, Stipić je rekao da je učitelje i nastavnike zaprepastila Jovanovićeva izjava kojom se zbog umanjenja plaće ispričao svom stranačkom kolegi i ministru financija Slavku Liniću, a ne onima koji su najizravnije pogođeni njegovim propustom.

Smatra da je odlaganje isplate putnih troškova zaposlenima u osnovnim školama propust ministra Jovanovića te da se on pokušavao opravdavati s više uvredljivih izjava.

Priznao je, ocjenjuje Stipić, kršenje važećeg kolektivnog ugovora kojim se prijevoz isplaćuje unaprijed, do zadnjeg dana u mjesecu za idući mjesec, rekavši da se prijevoz ionako isplaćuje s plaćom, sredinom mjeseca.

U sindikatu mu zamjeraju i što je izjavio da od 20. prosinca do 13. siječnja u školi vjerojatno neće biti ni jednog učitelja, što, ističe Stipić, nije istina.

Kako se ministar Jovanović nije u Vladi založio da se troškovi prijevoza za prosinac isplate iz proračunske pričuve te je nizom izjava svjesno minorizirao značaj tog važnog problema, ali i zbog njegovih brojnih propusta i uvredljivih izjava na račun učitelja i nastavnika u dvije godine njegova mandata, sindikat Preporod organizira potpisivanje peticije kojom će zatražiti njegovu smjenu, zaključio je Stipić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter