Peticija pisaca protiv "masovnog nadzora"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od petsto uglednih svjetskih pisaca, među kojima i petero nobelovaca, potpisalo je peticiju u kojoj se poziva na prekid "masovnog nadzora" građana u doba interneta, pošto su posljednjih mjeseci otkriveni razmjeri špijuniranja građana koje provode brojne vlade, osobito američka, prenose agencije. U otvorenom pismu naslovljenom "Zauzimanje za demokraciju u digitalno doba", objavljenom povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, pisci traže da se građanima omogući da odluče do koje će se mjere njihovi osobni podaci moći prikupljati, pohranjivati i obrađivati, te tko će to moći raditi.

"Pozivamo sve države i korporacije da poštuju ta prava", navodi se u peticiji koju su između ostalih potpisali dobitnici Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Guenter Grass i Tomas Transtroemer.

Među 560 potpisnika iz 83 zemlje svijeta su i hrvatski književnici Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić, Nenad Popović i Miljenko Jergović.

Pisci u otvorenom pismu naglašavaju da "osoba pod nadzorom više nije slobodna, te da društvo pod nadzorom više nije demokracija". "Naša demokratska prava moraju se primjenjivati i u virtualnom, kao i u stvarnom svijetu", dodaje se u peticiji.

U pismu se također poziva UN da prihvati međunarodnu povelju o zaštiti digitalnih prava.

Akcija svjetskih pisaca uslijedila je nakon što je američki zviždač Edward Snowden, nekadašnji suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), otkrio globalne razmjere prikupljanja podataka koje provodi ta obavještajna agencija SAD-a.

Peticiju je organizirala skupina neovisnih autora, a jedan od njih, danska književnica Janne Teller, rekla je da je "zajednica pisaca jako zabrinuta zbog masovnog nadzora koji u potpunosti potkopava demokraciju". Među potpisnicima peticije su Umberto Eco, Amos Oz, Julian Barnes, Margaret Atwood, Don DeLillo, Peter Sloterdijk, Ian McEwan, Tariq Ali i brojni drugi ugledni pisci i intelektualci. (Hina)

 

 - RO02760665.jpg

 

Društvo pod nadzorom više nije demokracija, poručilo je 560 uglednih svjetskih pisaca

REUTERS


Podijeli: Facebook Twiter