Peti "Putevi vina" počeli u vinariji Degrassi

Vinarija Degrassi iz Savudrije domaćin je pete regionalne vinske smotre "Putevima vina"
Vinarija Degrassi iz Savudrije domaćin je pete regionalne vinske smotre "Putevima vina"

Vinarija Degrassi iz Savudrije bila je domaćin pete regionalne vinske smotre "Putevima vina" koju organizira udruga Mediterra iz Zagreba, i koja okuplja vinare i vinske promotore angažirane prije svega u promociji hrvatskih vina u inozemstvu.

Projekt "Putevima vina" začet je 2009. godine kada je snimljen istoimeni dokumentarac u kojemu su predstavljena 22 vinara, većinom iz Hrvatske i dijelom iz susjednih zemalja. Od tada se svake godine prvo u Iloku, a zatim u Belju, Brodskom Stupniku, Imotskom i sada u Savudriji, jednom godišnje ocjenjuju se najbolja vina iz zemalja regije – Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore – prema kriteriju izvoznog potencijala odnosno prema odnosu cijene i kvalitete.

Ove godine ocjenjuje se 31 vino iz regije. Ocjenjivačkom žiriju uvijek je predsjednik Franjo Francem, a članovi se svake godine mijenjaju.

Ove godine su to enolozi Ivanka Rosati i Miljenko Bošnjak, te vinski novinari Vito Andrić i Dušan Jelić. Među najboljim vinima iz regije žiri će izabrati najbolje bijelo vino u cjenovnim kategorijama do 7 eura i preko 7 eura za butelju, te najbolje crno vino do 10 eura i preko 10 eura za butelju.

U petim "Putevima vina" sudjeluje stotinjak vinskih stručnjaka iz regije - vinara, trgovaca vinom, vinskih novinara i vinskih promotora iz zemalja regije, a zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Poljska.

Događaj je započeo u vinariji Degrassi u Savudriji, kroz koju su uzvanike proveli vinar Moreno Degrassi i njegov sommelier Siniša Škaberna. Osim što u razgledali vinariju i upoznali se s proizvodnjom, gosti su imali prilike i kušati nekoliko vina iz Degrassijevog proizvodnog asortimana, i upoznati se s njegovom osebujnom vinarskom filozofijom, a predsjednik udruge Mediterra Miroslav Mirković predstavio je projekt "Putevima vina" i istaknuo njegovu usmjerenost na promociju hrvatskih vina u inozemstvu i poticanje izvoza.

Stručni žiri istovremeno je u hotelu Sol Garden Istria u Umagu ocjenjivao vina u ovogodišnjoj konkurenciji "Puteva vina", koja su navečer svi sudionici manifestacije i degustirali. Pravilo "Puteva vina" je da svaki vinar u ocjenjivanju može sudjelovati samo s jednim vinom, a od istarskih vinara svoja su vina na ocjenjivanje dali vinarije Capo, Veralda, Marijan Arman, Trapan i Degrassi. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter