Peti krak s rotora na Medulinskoj cesti vodit će u novi Lidl

Gregovica dobiva trgovački centar
Gregovica dobiva trgovački centar

Trgovački centar Lidl Hrvatska uskoro kreće u izgradnju novog objekta u Puli, puno bližeg centru grada. Naime, Lidl namjerava novi objekt u Puli izgraditi na Gregovici, a do objekta će se dolaziti novim, petim krakom budućeg kružnog toka na raskrižju obilaznice i Medulinske ceste.

Priprema ugovora o financiranju

Da Lidl namjerava doći podno Gregovice potvrđuje i dogovor Grada Pule i Lidl Hrvatska o ugovoru o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture kojim se regulira način financiranja te opseg uređenja građevinskog zemljišta, odnosno gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Riječ je zapravo o izgradnji pristupne prometnice s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, potrebne za priključenje trgovačkog objekta koji se namjerava graditi. Grad će Lidlu priznati troškova gradnje pristupne prometnice u iznos komunalnog doprinosa, a Grad će pripremiti zemljište za izgradnju, riješiti imovinsko-pravne odnose te izgraditi pristupnu prometnicu.

- Zaključkom gradonačelnika dana je suglasnost na zaključenje ugovora o financiranju izgradnje komunalne infrastrukture između Grada Pule i trgovačkog društva Lidl Hrvatska d.o.o. U tijeku je priprema ugovora o financiranju kojim će se odrediti način financiranja te opseg uređenja građevinskog zemljišta, odnosno gradnje objekata komunalne infrastrukture i to prometnice u dužini od 150 metara s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom koja će spojiti Ulicu Proštinske bune (Gregovicu) s budućim rotorom na Medulinskoj cesti, što je ujedno i pristupna prometnica prema budućem trgovačkom objektu kojeg Lidl planira graditi, pojašnjavaju na nadležni u Gradu Puli.

Drugim riječima, dodaju, prometnica će povezati kružno raskrižje s Gregovicom i uvelike poboljšati protočnost prometa prema tom dijelu grada. Trgovačko društvo Lidl Hrvatska za potrebe izgradnje trgovačkog objekta prehrambenih proizvoda kupili su zemljište od privatnih vlasnika.

Veruda otpala zbog cijene

Grad je za ovaj projekt već ishodovao lokacijsku dozvolu za prometnicu te je izrađen elaborat parcelacije. Preko ugovora o financiranju izradit će se glavni projekt za ishodovanje građevinske dozvole, riješiti imovinsko-pravni odnosi na toj trasi te će se izgraditi prometnica.

- Činjenica da postoje investitori koji su, krizi unatoč, spremni uložiti nemala sredstva na području Pule svakako veseli i nudi optimizam, a Grad Pula će i dalje poduprijeti sve vrijedne projekte koji u konačnici građanima donose dobrobit. U konkretnom slučaju radi se o prometnoj povezanosti i protočnosti, ali i u otvaranju novih radnih mjesta, dodatnim sadržajima i općenito, boljem životnom standardu. Smatramo da je svaka nova investicija iznimno značajna i Grad Pula će zainteresiranim investitorima pružiti podršku, zaključuju iz gradske uprave.

S obzirom na glasine da je Lidl kupio i zemljište na ulazu u Medulin, pored Plodina, gdje također namjerava graditi objekt i otvoriti centar, očito je da je ovaj trgovački lanac odlučio iznova investirati na jugu Istre.

Prije koju godinu Lidl je već iskazao interes za gradnjom i otvaranjem novog centra u Puli. Pismom namjere Gradu Puli iskazali su interes za kupnjom zemljišta na Verudi, između Dječjeg vrtića Veruda i južnog bulevara, odnosno Ulice Veruda. Upravo zbog interesa Lidla Grad Pula je raspisao i natječaj za prodaju tog zemljišta, međutim, početna cijena od čak 400 eura po četvornom metru rastjerala je moguće kupce, pa i Lidl. To je područje stoga i dalje šikara. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter