Petero Argentinaca i Belgijka među žrtvama prvog smrtonosnog napada u New Yorku nakon 2001.

Maškare u Buzetu (M. MIJOŠEK)
Maškare u Buzetu (M. MIJOŠEK)

Vozač kamioneta gazio je u utorak bicikliste i prolaznike na Manhattanu, pri čemu je osmero ljudi poginulo, među njima šestero stranaca, a jedanaestero je ozlijeđeno, u prvom smrtonosnom napadu u New Yorku nakon 2001.

Među poginulima su petero Argentinaca i Belgijka, priopćili su Buenos Aires i Bruxelles.

Vatrogasci su izvijestili o 11 ozlijeđenih osoba koje su primljene u bolnicu u "teškom", ali ne i kritičnom stanju. Među ozlijeđenima je troje Belgijaca, priopćio je Bruxelles.

Petero poginulih Argentinaca bili su iz grada Rosarija i "slavili su 30. godišnjicu mature", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Buenos Airesu.

Jedan je Argentinac među ozlijeđenima.

Poginula Belgijanka je iz Roulersa, u Flandriji, a New York je posjetila u društvu majke i sestre, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

Vlasti smatraju da se radi o terorističkom napadu

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio nazvao je napad, koji se dogodio na praznik Noć vještica i nekoliko ulica od mjesta najtežeg terorističkog napada na New York, "kukavičkim terorističkim činom", ne spominjući džihad.

"To je bio teroristički čin, posebno kukavički teroristički čin usmjeren na nevine civile, ljude koji su živjeli svoj život i koji nisu shvatili što ih je pogodilo".

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti kazali su novinarima kako se radi o terorističkom napadu.

CNN i New York Times, pozivajući se na pravosudne izvore, javili su kako je pronađena poruka napadača u kojoj tvrdi da je napad izveo u ime Islamske države.

Američki predsjednik Donald Trump je odmah prozvao organizaciju Islamsku državu (IS) i naredio pojačanu kontrolu stranaca koji žele ući u Sjedinjene Države.

"Treba biti politički korektan, ali ne u ovakvim slučajevima", poručio je predsjednik na Twitteru.

"Ne smijemo dopustiti IS-u da se vrati i da uđe u našu zemlju pošto je pobijeđen na Bliskom istoku i drugdje. Dosta je!", rekao je Trump na društvenoj mreži.

Neki mediji pišu da je vozač kamioneta, Uzbek koji je 2010. došao u SAD, izlazeći iz kamioneta povikao "Allahu akbar!" ("Bog je velik!").

Ako se pokaže da je riječ o džihadističkom napadu, bit će to prvi napad takve težine od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

"Ovo je težak dan za New York", rekao je De Blasio obilazeći mjesto nesreće, jugozapadno od Manhattana, nedaleko od spomenika žrtvama 11. rujna.

"Od rujna 2001. znamo da smo na meti", ali "nastavit ćemo život i nećemo dopustiti terorizmu da pobijedi", rekao je Andrew Cuomo, demokratski guverner savezne države New Yorka.

Cuomo je najavio pojačane policijske mjere u američkoj financijskoj prijestolnici koju posjećuje velik broj turista. On je kazao kako je napadač, prema dosadašnjim informacijama, djelovao sam.

Mediji identificirali napadača kao imigranta iz Uzbekistana

Vlasti nisu objavile identitet osumnjičenika za napad. Policija je tek priopćila da je riječ o 29-godišnjaku i da ne traga za drugim osumnjičenicima.

Američka glasila pišu da je napadač Sayfullo Saipov, Uzbek koji je živio u Patersonu, New Jerseyju, gdje je unajmio kamionet. Posjedovao je dozvolu trajnog boravka, "zelenu kartu", i radio je kao vozač u Uberu, piše New York Times, dodajući da je bio "pod prismotrom" policije. Prije toga živio je i na Floridi te u Ohaju gdje je radio kao vozač kamiona.

Paterson je grad od 150 tisuća stanovnika poznat po velikoj useljeničkoj zajednici u kojoj je i 25.000 do 30.000 muslimana.

Policija je priopćila da je pogođen hitcima u trbuh te da je hospitaliziran. Neki mediji pišu da je tijekom večeri operiran te da nije u životnoj opasnosti.

Europski čelnici, među kojima francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May, uputili su izraze sućuti.

Napad se dogodio malo poslije 15.00 sati (20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) na obali rijeke Hudsona, gdje je, po sunčanu vremenu, prolazio velik broj biciklista i šetača, krajem listopada i početkom studenog kada New York posjećuje velik broj turista.

Mnogi su bili maskirani za proslavu Noći vještica koja se svake godine mimohodom obilježava u Greenwich Villageu. Mimohod se ipak održao, kao što je bilo planirano, ali uz jake sigurnosne mjere.

Kamionet se, vozeći brzinom od 100 kilometara na sat, zaletio na biciklističku stazu i šetnicu duž rijeke Hudsona, rušeći bicikliste i prolaznike na dužini od gotovo kilometra, nakon čega se zabio u školski autobus i morao se zaustaviti, priopćio je policijski načelnik James O'Neill.

U sudaru njegova kamioneta i školskog autobusa ozlijeđeno je dvoje djece i dvije odrasle osobe. Šest osoba preminulo je na mjestu napada a još dvije u bolnici.

Šetnica je blizu mjesta na kojemu su stajali njujorški 'blizanci', tornjevi srušeni u terorističkom napadu 11. rujna 2001. u kojem je ubijeno više od 2600 ljudi.

Vozač je zatim izašao iz vozila naoružan zračnicom i puškom za paintball, a policija je pucala u njega i privela ga.

U New Yorku je nakon 2001. bilo više terorističkih napada, ali u njima nitko nije smrtno stradao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter