Petarde nisu igracke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novogodišnji blagdani odavno su, svidjelo se to nama ili ne, poznati i po uporabi pirotehnike. Pucketanje, pa i gruvanje petardi, cuje se vec pocetkom prosinca, a kulminaciju doživljava na posljednji dan stare i prvi dan nove godine. Policijska uprava istarska, kao i ostale uprave u Hrvatskoj, provodi akciju "Mir i dobro", kojoj je cilj sprijeciti ozljedivanja pirotehnikom, ali i vatrenim oružjem.

Najnovija akcija koju su osmislile PU istarska i Županija "Petarde i rakete prijete" nastoji senzibilizirati roditelje da djeci ne kupuju petarde kao igracke. No, mogu li blagdani i uz pirotehnicka sredstva proci sigurno?

- Nisu petarde i rakete opasne same po sebi. Opasno je njima rukovati nestrucno, odnosno suprotno nacinu koji se navodi u uputama. Ako se petardama i raketama rukuje po uputama, onda nema problema. Opasni su zapravo oni koji ih drže zapaljene predugo u ruci, aktiviraju ih na nepropisan i neprimjeren nacin, primjerice bacaju ih u zatvorenim prostorima, u staklene boce ili slicno. Korištenje pirotehnickih sredstava u Hrvatskoj je više nego dobro regulirano, rekao je Mauricio Paus, jedan od ovlaštenih prodavaca pirotehnickih sredstava.

Pirotehnicka sredstva podijeljena su u kategorije, a time su u kategorije podijeljene i osobe koje ih smiju kupovati. One prve kategorije mogu kupovati djeca starija od 14 godina, a druge i trece osobe starije od 18 godina. Prvi razred može se prodavati i koristiti tijekom cijele godine, a drugi i treci od 15. prosinca do 1. sijecnja. Potonji se smiju koristiti samo od 27. prosinca do 1. sijecnja. Postoje još i kategorije P1, P2, T1 i T2, koje koriste profesionalci. Kao prodavac pirotehnike morao sam položiti strucni ispit, a osim toga trgovina u kojoj radim ima posebno skladište za pirotehniku otporno na vatru. Svaki dan po završetku radnog vremena pirotehnika se sprema u to skladište, dodaje Paus.

Da li je kod njega, ali i ostalih prodavaca, sve u reguli, provjerava i policija, koja nenajavljeno dolazi u kontrolu.

Kazne i do 40 tisuca kuna

Za korištenje pirotehnickih sredstava II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veci broj osoba propisane su kazne od tisucu do pet tisuca kuna.

Ukoliko tvrtka prekrši zakon po pitanju držanja i prodaje pirotehnike, može se kazniti s 20.000 do 40.000 kuna, a direktor te tvrtke, kao odgovorna osoba, s 4.000 do 8.000 kuna.

Uz to, Kazneni zakon propisuje da ce osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu ciji je promet zabranjen ili ogranicen (primjerice petarde), a ako time nije pocinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjen novcanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. (Piše Srecko PERŠIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter