Petarde i oružje nisu dio blagdanskog ozračja

Načelnik Sektora policije Božo Kirin i glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović (M. KOŠTA)
Načelnik Sektora policije Božo Kirin i glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović (M. KOŠTA)

U povodu početka akcije Ministarstva unutarnjih poslova Mir i dobro, koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj, u četvrtak je u PU istarskoj u Puli održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Sektora policije Božo Kirin predstavio aktivnosti koje će policija provoditi u okviru akcije koja se provodi još od 1993. godine. I ove se godine akcija, kojoj je cilj pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije osigurati povoljno stanje sigurnosti, provodi od 15. prosinca ove do 8. siječnja 2017. godine. Poseban naglasak je na sprečavanju zloporabe oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava te drugih ubojitih sredstava.

Na području Policijske uprave istarske prošlogodišnji blagdani protekli su u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi, kazao je Kirin, dodajući da je lani zabilježen jedan slučaj lakšeg ozljeđivanja osoba prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava te jedan požar debla i dva oštećenja imovine. Budući da su upotrijebili pirotehnička sredstva II. razreda u vrijeme kada je to zabranjeno, policija je prošle godine nadležnom odvjetništvu podnijela prijave protiv dva maloljetna počinitelja, od kojih je tada oduzeto 154 komada pirotehnike.

Tijekom trajanja akcije Mir i dobro zabilježena su tri slučaja dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva policiji, sukladno odredbi članka 97. Zakona o oružju. Tom prilikom su građani predali policiji četiri komada vatrenog oružja s dugim cijevima, tri komada vatrenog oružja s kratkim cijevima, jedan komad zračnog oružja, četiri baklje i 645 komada različitog streljiva. U navedenom razdoblju pronađeno je jedno neeksplodirano eksplozivno sredstvo, odnosno topnički projektil cal. 155 mm, u jami na području Lanišća.

Za vrijeme akcije na području PU istarske policija do kraja prvog polugodišta školske godine 2016./2017. educirat će učenike o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava. Kirin je također najavio da će se poduzeti pojačane mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi dok će se nad prometom pirotehničkih sredstava provoditi inspekcijski nadzor.

Ujedno će policija u Istri poduzimati razne mjere da bi se osigurala protočnost i sigurnost prometa na svim važnijim cestovnim pravcima, a i sam nadzor državne granice podići će se na višu razinu radi sprečavanja nezakonitog prelaska granice i suzbijanja svih vrsta prekograničnog kriminala. Aktivnosti policije tijekom blagdana, također će biti usmjerene na sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

Načelnik Kirin je uputio i apel svim građanima da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pozvao je također građane da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv onih koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter