Petar Žebeljan na Danima srpske kulture na Bujštini

Neven Ušumović, Petar Žebeljan i Branko Jankov
Neven Ušumović, Petar Žebeljan i Branko Jankov

Gostovanjem banatskog pisca i novinara Petra Žebeljana u Gradskoj knjižnici Umag proteklog su vikenda počeli Dani srpske kulture na Bujštini.

Predsjednik umaškog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Branko Jankov, glavni organizator ove manifestacije, predstavio je gosta rekavši da je Žebeljan čovjek velikog iskustva i ugleda u književnoj i medijskoj kulturi Srbije. Diplomirao je srpsku i svjetsku književnost, a radni vijek proveo je obavljajući različite uredničke poslove na Radio Beogradu, na kojem je neko vrijeme bio i direktor.

Kratko vrijeme, 1990., bio je ministar kulture i informiranja, ali je ubrzo odustao od te funkcije zbog neslaganja s politikom Slobodana Miloševića. Posljednjih deset godina bavi se pisanjem poezije i proze.

Za svoje radiofonsko i književno djelo dobio je niz nagrada, između ostalih i nagradu Zmajevih dječjih igara za njegovanje i unaprjeđenje suvremenog dječjeg stvaralaštva.

Gost je izrazio veliko zadovoljstvo što se nalazi u Umagu, u Istri, koja je po svojoj otvorenosti i kulturi suživota bliska Banatu, regiji iz koje on dolazi. Objašnjavajući zašto je počeo objavljivati knjige tek u svojim šezdesetim godinama, iako je, dakako, počeo pisati kao mladić, Žebeljan je rekao da je putujući autobusom na posao s jednog kraja Beograda na drugi počeo sam zapisivati svoje uspomene na djetinjstvu u Perlezu - malom, živopisnom banatskom mjestu odakle je potekao i Jankov.

- Želio sam da to vrijeme ne ode u zaborav, a istovremeno i da Perlez napokon postane književna činjenica. Tako je nastala moja prva knjiga "Jednom u Perlezu", koju sam objavio 2002. i za koju sam dobio nagradu za dječju književnost "Neven". Priče u toj knjizi pisao sam jezikom koji je prožet starim banatskim izrazima i dijalektom, objasnio je Žebeljan.

Književnik je zatim pročitao dvije priče iz te knjige, kao i svoju poeziju, da bi zatim prepustio riječ umaškim pjesnicima - Žaklini Nedelkovskoj (koja je osamdesetih godina bila nagrađena na Majskim pjesničkim večerima, i to baš u banatskoj Kikindi), Stani Smilović iz Fratrica i organizatoru i pjesniku Branku, koji je Perlezu u čast ispjevao i cijelu zbirku pjesama pod naslovom "Perleska duša od znoja i prašine".

Žebeljan je pohvalio pjesnike i zatim opisao publici kako je 2005. sastavio veliku antologiju "Srpske antejske poezije" s pjesmama sto trideset i tri pjesnika, od Dositeja Obradovića do danas. U toj je knjizi sakupio pjesme koje ističu povezanost pjesnika i zemlje, onih koji su pisali stihove crpeći snagu iz svoje zavičajne ukorijenjenosti.

Banatski književnik je na kraju pročitao još nekoliko svojih pjesama i jednu priču iz svoje posljednje knjige "Ždralovi nad Perlezom" u kojoj književnim postupcima iznosi povijesnu građu o svom rodnom mjestu. Svoja djela Žebeljan je poklonio knjižnici, pa ih tako mogu čitati i Umažani. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter