Petar Radetić: Rovinj - grad nerealiziranih programa

Eda Kalčić, Petar Radetić i Tomislav Sošić (A. POKRAJAC)
Eda Kalčić, Petar Radetić i Tomislav Sošić (A. POKRAJAC)

- Stranke koalicije SDP-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a kandidirale su me za gradonačelnika, a Edu Kalčić i Tomislava Sošića za zamjenike. Smatram da građanima Rovinja treba pružiti mogućnost izbora. Dugogodišnji gradonačelnik nije ostvario niz predizbornih obećanja pa je Rovinj postao grad nerealiziranih programa, rekao je na svom predstavljanju Petar Radetić.

Najvećim nerealiziranim obećanjem smatra gospodarsku zonu, koja ni nakon 20 godina nije stavljena u funkciju. Time nisu stvoreni ni preduvjeti za zapošljavanje, što je dovelo do rekordne nezaposlenosti koja je premašila broj od tisuću osoba, a usto su najviše pogođeni mladi.

- Želimo stvoriti uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i omogućiti da Rovinj radi, što je okosnica našeg programa. Da bi se promijenio trend moramo poticati razvoj Rovinja, ne samo u turizmu, već i drugim djelatnostima. Sadašnji stupanj razvoja poduzetništva daleko zaostaje za mogućnostima i potrebama Rovinja, naglasio je Radetić.

- Upravo je pokretanje gospodarske zone prvi cilj gospodarskog programa koalicije. Slijedi poticanje otvaranja novih tvrtki i obrta oslobađanjem od dijela ili cijelog komunalnog doprinosa i naknada. Moramo obavezati Turističku zajednicu da se aktivnije uključi u razvoj i podizanje kvalitete privatnog smještaja te stvaranje uvjeta za izgradnju malih obiteljskih hotela, rekao je Radetić.

Kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi, koaliciji je prioritet dovršenje kanalizacije, uključivši i Rovinjsko Selo, koje treba spojiti s Rovinjom biciklističkom stazom. Iste je važnosti izgradnja davno planirane zaobilaznice, kao spoja južnog i sjevernog dijela Rovinja.

Kad je riječ o socijali, koalicija predlaže povećanje jednokratnih pomoći za novorođenčad, osiguranje pravednosti kroz socijalna davanja te izgradnju dodatnih kapaciteta u domu za starije i nemoćne.

- Osnovna je zadaća gradskih službi služiti građanima pa ćemo uspostaviti stručnu, odgovornu i profesionalnu javnu upravu. U odlučivanju, planiranju i transparentnosti javnih investicija sudjelovat će mjesni odbori koje ćemo osnovati, zaključio je Radetić. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter